sluipverbruik tips

Wat is Sluipverbruik en hoe voorkom je het?

Om duurzaam te leven wil je natuurlijk zo min mogelijk energie verspillen. Een grote stap in de goede richting is door bijvoorbeeld je hele huis te voorzien van spaarlampen of minder lang te douchen en de verwarming een standje lager te zetten. Er is echter ook nog een andere manier om energieverspilling tegen te gaan. Ongemerkt verspil je namelijk behoorlijk veel energie. Dit is dan ook nog eens energie die in feite nergens voor gebruikt wordt. In dit artikel gaan we het hebben over sluipgebruik. Wat is het, hoe duur is het en wat kun jij er als consument tegen doen?

Wat is sluipverbruik nou eigenlijk?

Elektrische apparaten in je huis gebruiken ook stroom terwijl jij ze helemaal niet gebruikt. Dit komt meestal doordat ze in de ‘stand by’ modus staan en ongemerkt kleine hoeveelheden energie blijven gebruiken. Met name de wat oudere apparatuur heeft hier een handje van. Zolang de stekker in het stopcontact zit zal er altijd wel een beetje energie verspild worden. Dat rode lampje dat je op je televisie ziet wanneer deze uit staat, heeft natuurlijk wel stroom nodig om te kunnen blijven branden. Maar je kunt ook denken aan het klokje van de oven, de oplader van je elektrische tandenborstel of de speakers van je PC. Zelfs de oplader van je telefoon verbruikt stroom als je telefoon er niet op aangesloten is.

Wat zijn zo de kosten van sluipverbruik?

Hoewel het dus gaat om kleine hoeveelheden stroom die elk van deze apparaten verbruikt, kan al die stroom bij elkaar opgeteld flink in de kosten gaan lopen. Er is berekend dat ieder huishouden gemiddeld zo’n 450 kWh kwijt is aan sluipverbruik. Tegen de huidige energiekosten gaat het dan om bijna 150 euro per jaar. Het is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van hoeveel personen er in je huishouden zijn, maar het is een behoorlijk hoog gemiddelde dus.

Wat zijn de oorzaken van sluipverbruik?

Zoals we al zeiden zijn vooral oude apparaten grote veroorzakers van sluipverbruik. Daarnaast maakt ook de grootte en de hoeveelheid stroom die een apparaat nodig heeft uit. Iedere verbruikte Watt kost je namelijk ongeveer 2 euro per jaar. Aan de volgende vijf apparaten ben je het meeste geld kwijt als het gaat om sluipverbruik:

  1. PC met aangesloten apparatuur (boxen, monitor etc.) – 33 euro per jaar
  2. Televisie met aangesloten apparatuur (dvd-speler, game console etc.) – 15 euro per jaar
  3. Koffiezetapparaat – 6 euro per jaar
  4. Hifi installatie – 6 euro per jaar
  5. Een oven met digitale klok – 4 euro per jaar

Hoe constateer je dat er sluipverbruik plaatsvindt?

Je kunt sluipverbruik eenvoudig en snel constateren door een speciale energiemeter te kopen. Gemiddeld kosten die zo’n 10 a 15 euro per stuk. Je doet deze meter in het stopcontact en sluit er dan het apparaat op aan dat je wilt testen. Vervolgens kun je zien hoeveel energie het apparaat op dat moment aan het verbruiken is, maar ook wat het volledige verbruik voor een bepaalde periode precies was. Je kunt dus bijvoorbeeld de oplader van je telefoon de hele nacht aan de energiemeter aansluiten om te kijken hoeveel energie er verspilt wordt.

Hoe voorkom je sluipverbruik?

Wanneer je eenmaal hebt vastgesteld wat de grootste sluipverbruikers in je huishouden zijn kun je er wat aan gaan doen! Dat doe je op meerdere manieren:

  • Haal na gebruik de stekker uit het stopcontact. Wel een beetje gedoe misschien, maar het zal je op de lange duur veel geld schelen. Dit is met name zinvol bij apparatuur die je slechts af en toe gebruikt.
  • Koop een stekkerdoos met een aan/uit knop. Met name handig voor computers aangezien je daar vaak meerdere stopcontacten voor nodig hebt. Met 1 druk op de knop maak je meteen een einde aan het sluipverbruik van je monitor, PC, boxen et cetera.
  • Koop een ‘stand-by killer’ voor je tv. Hierdoor wordt de stroomtoevoer volledig stopgezet wanneer je de tv op stand-by zet als je klaar bent met kijken. Je hebt deze ook voor bijvoorbeeld je telefoon of elektrische tandenborstel. Vaak kun je ook een timer instellen waardoor de stand-by mode weer aangaat om bijvoorbeeld de tandenborstel op te laden.
  • Vervang oude adapters met nieuwere modellen. Deze verbruiken namelijk vaak een stuk minder stroom.

Deel je mening!