Wat is een WTW-systeem en hoe werkt het?
Een WTW-systeem (warmteterugwinning) biedt een innovatieve en efficiënte manier om je woning te verwarmen en (in sommige gevallen) te koelen. De installatie biedt de mogelijkheid om warmte te onttrekken aan de lucht en deze vervolgens over te dragen aan een centrale verwarmings- of koeleenheid. Dit type systeem wordt steeds populairder onder huiseigenaren omdat het zowel energiezuinig, als kosteneffectief is. De belangrijkste onderdelen van een WTW-systeem zijn: een warmtepomp, een motor, een ventilator, een thermostaat en de leidingen.
Hoe werkt een WTW-installatie?
Het belangrijkste onderdeel van een WTW-installatie is de warmtepomp, welke warmte onttrekt aan de buitenlucht of de lucht die van binnenuit via een ventilatiesysteem naar buiten toe worden geblazen. De onttrokken warmte wordt vervolgens overgedragen aan de warmtewisselaar binnenshuis, die de onttrokken warmte vervolgens door de woning laat circuleren. De thermostaat regelt de temperatuur binnen de woning door de warmtepomp uit te schakelen wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. De overige componenten van het warmteterugwinsysteem worden gebruikt om lucht van binnenuit naar buiten af te voeren.
Voordelen van een warmteterugwinsysteem
Het belangrijkste voordeel van een WTW-systeem is dat het zeer energiezuinig is in vergelijking met andere soorten verwarmings- en koelsystemen zoals de klassieke cv-ketels en boilers. Dit betekent dat je geld bespaart op je energierekening in zowel de winter- als de zomermaanden. In de zomer verbruik je immers nog steeds warm water. Naast de energiebesparing die een WTW-systeem oplevert, zorgen deze installaties voor een gezond en comfortabel klimaat in huis. De vervuilde lucht wordt actief uit de woning gezogen en naar buiten toe afgevoerd. Handig, het warmteterugwinsysteem helpt een snelle verspreiding van virussen door de lucht te voorkomen.
Is een WTW-systeem duurzaam?
Ja, het installeren van een WTW-systeem in huis maakt deze veel duurzamer dan bij het gebruik van traditionele verwarmings-/koelingssystemen. De WTW-installaties kunnen worden aangedreven door herbruikbare bronnen, zoals zonne-energie of geothermische energie in plaats van niet-hernieuwbare bronnen zoals aardgas. Het is om deze reden dat het interessant kan zijn het WTW-systeem te combineren met een aantal zonnepanelen op het dak van de woning.
Het warmteterugwinsysteem is in staat warmte te onttrekken aan de lucht buiten, zelfs wanneer het buiten koud is. Immers, ook koude lucht bevat warmte. In de zomermaanden absorbeert het systeem de warmte van binnen, zodat je minder energie hoeft te gebruiken om de temperatuur op peil te houden. De exacte werking van het systeem in de zomermaanden verschilt per model. Niet iedere WTW-installatie kan gebruikt worden om de woning actief te koelen. Daar deze systemen bovendien zeer efficiënt werken, verbruiken ze in de basis minder elektriciteit dan traditionele HVAC-eenheden.
Kosten van een warmteterugwinsysteem
De kosten voor de installatie van een nieuw warmteterugwin-systeem variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het feit dat deze systemen een forse besparing op de energiekosten op kunnen leveren, maakt het echter een interessante investering als je momenteel een klassieke CV-ketel in huis gebruikt. Houd daarnaast rekening met het gegeven, dat verschillende gemeenten subsidies aanbieden voor verduurzamende investeringen in een woning. De keuze voor een WTW-installatie is daar een voorbeeld van.