Wat is duurzaam reizen? Duurzaam reizen is het zo milieubewust mogelijk op reis of vakantie gaan. Dit kan een dagje weg zijn, maar ook een zomervakantie. Hoe duurzaam jij op reis gaat, bepaal je natuurlijk helemaal zelf, maar alle kleine beetje helpen. Om duurzaam te reizen zul je soms compromissen moeten sluiten en soms zal het ook voor nieuwe ervaringen zorgen. Ben je bijvoorbeeld wel eens met de trein op vakantie geweest? Of heb je wel eens een busreis gemaakt?  Nee? Dan is dit een uitgelezen mogelijkheid om een keer een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Wat is duurzaam reizen

Wat is duurzaam reizen?

Je reist duurzaam als je tijdens je reis ook rekening houdt met het milieu en de lokale bevolking. Dit kun je op verschillende manieren doen. Door duurzaam te reizen beperk je de negatieve gevolgen van toerisme. Bij duurzaam reizen hou je onder ander rekening met:

 • Je bestemming
 • Het reistype, de soort reis die je wilt gaan maken.
 • De reis naar je bestemming.
 • De accommodatie waar je verblijft.
 • De lokale bevolking, economie en het milieu.

Waarom duurzaam reizen?

We zijn met z’n allen steeds meer gaan reizen. Niet alleen vakanties, maar ook zakenreizen en woon-werk verkeer zijn toegenomen. Reizen is natuurlijk leuk en avontuurlijk. Je ontmoet nieuwe mensen en komt op nieuwe plekken. Helaas zorgt reizen ook voor milieuvervuiling. Om reizen ook voor komende generaties mogelijk te maken is het belangrijk dat we zo klimaatvriendelijk op reis gaan. Dit geldt niet alleen voor de zomervakantie of wintersport, maar ook voor woon-werk verkeer en zakenreizen.

Hoe reis ik duurzaam?

Wil jij zo duurzaam mogelijk reizen? Uiteraard bepaal je helemaal zelf hoe duurzaam je wilt reizen. Je kunt ervoor kiezen om volledig CO2-neutraal te reizen, of om een deel van je CO2 uitstoot te compenseren.

 1. Kies een duurzame bestemming.
 2. Reis zo duurzaam mogelijk naar je bestemming.
 3. Wees duurzaam op je bestemming.

Een duurzame reis boeken? Hier lees je hoe jij een duurzame reis kunt boeken.

Ecologische voetafdruk

Je hebt de term vast al wel gehoord: Ecologische voetafdruk of CO2 voetafdruk. Hierbij wordt per persoon berekend hoeveel broeikasgassen jij met jouw gedrag uitstoot. Ga je op reis en wil je jouw ecologische voetafdruk verminderen? Dan is dat vrij eenvoudig. Kies eens voor de bus of de trein. Met een vliegreis naar Londen stoot je met het vliegtuig ongeveer 50 kg CO2 uitstoot. Met de trein is dit slechts 6 kg CO2. Door het kiezen van een alternatief vervoersmiddel kun je dus al snel jouw CO2 voetafdruk verkleinen.

Ontwikkeling duurzame reizen

Door de jaren heen zijn we al steeds duurzamer gaan reizen. Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om duurzaam te reizen. Hierdoor zijn veel technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. Moderne vervoersmiddelen zorgen voor minder luchtvervuiling.

Trends duurzaam reizen

In de nabije toekomst zal reizen steeds duurzamer worden. Niet alleen kiezen steeds meer reizigers en vakantiegangers ervoor om duurzamer op reis te gaan. Ook steeds meer reisbureaus en vliegtuigmaatschappijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Veel reisbureaus bieden de mogelijkheid aan om CO2 uitstoot te compenseren. Daarnaast groeit het aanbod van duurzame reizen explosief. Enkele trends op het gebied van milieuvriendelijke reizen zijn:

 • Elektrische autovakanties
 • Duurzame busreizen
 • Vliegtickets met CO2 compensatie.