Wat is CO2 compensatie en waarom is het nodig om de CO2 uitstoot van een reis te compenseren? Bijna iedereen houdt van reizen, het ontdekken van nieuwe plekken of gewoon om te genieten van de zon. Helaas heeft reizen één groot nadeel: CO2 uitstoot. Omdat we met z’n allen steeds meer zijn gaan reizen is ook de CO2 uitstoot toegenomen en dit zorgt voor steeds grotere problemen. Daarom wordt het steeds belangrijker om CO2 uitstoot te verminderen of te compenseren. Wij vertellen jou hoe!

Wat is CO2 compensatie

Waarom CO2 uitstoot compenseren?

Bij bijna alles wat je doet stoot je broeikasgassen uit. CO2 staat voor koolstofdioxide en is een broeikasgas. Deze broeikasgassen zijn slecht voor de voor het milieu. Van alle broeikasgassen die de mens produceert, bestaat meer dan 50% uit CO2. Daarom is het zo belangrijk om juíst de CO2 uitstoot aan te pakken. CO2 zorgt onder andere voor de opwarming van de aarde. We zijn met z’n allen niet alleen meer gaan reizen, maar ook op andere vlakken zijn we steeds meer CO2 gaan uitstoten. Het wordt dan ook steeds belangrijker om rekening te houden met jouw CO2-uitstoot, ook wel de ecologische voetafdruk genoemd.

Wat is CO2 compensatie?

Bij CO2 compensatie zorg je ervoor dat de CO2 uitstoot die jij veroorzaakt, ergens anders wordt gecompenseerd. Dit kan door ergens anders de CO2 uitstoot te verminderen, of door bijvoorbeeld bomen te planten die CO2 uit de lucht halen. CO2 compensatie kan op verschillende manieren:

 • Het uit de lucht halen van CO2 door bijvoorbeeld bomen te planten in ruil voor jouw CO2 uitstoot.
 • Reizen op een milieuvriendelijkere manier. Ga je bijvoorbeeld naar Londen? Kies dan eens voor de trein in plaats van het vliegtuig.
 • Investeren in milieuvriendelijke projecten. Zo worden veel kolencentrales gesloten en komen er windmolenparken voor in de plaats.
 • Ondersteunen van duurzame alternatieven. In veel ontwikkelingslanden worden steeds meer duurzame kooktoestellen gefaciliteerd. Op deze manier wordt daar de CO2-uitstoot verminderd.

Hoe kan ik CO2 compenseren?

Je kunt de CO2 uitstoot van jouw reis op verschillende manieren compenseren:

 • Boek jouw reis bij een duurzaam reisbureau. Sommige reisorganisaties compenseren automatisch jouw CO2 uitstoot. Bekijk hier de volledige lijst.
 • Een vliegticket boeken? Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je een vliegticket met CO2 compensatie boeken. Bekijk hier welke vliegtuigmaatschappijen CO2 compensatie aanbieden.
 • Zelf de CO2 uitstoot van jouw reis compenseren. Er zijn verschillende organisaties waar je de CO2 uitstoot van jouw reis kunt berekenen en vervolgens kunt compenseren.

Wat is CO2 neutraal reizen?

Reizen brengt CO2 uitstoot met zich mee. Dit kun je compenseren. Als je de volledige CO2 uitstoot van jouw reis ergens anders compenseert, reis je CO2 neutraal. Door CO2 neutraal te reizen, zorg je ervoor dat jouw reis geen milieuvervuiling oplevert. Zo kun je met een goed gevoel op reis.

CO2 neutraal of CO2-uitstoot verminderen?

CO2 uitstoot verminderen is natuurlijk nóg beter dan alleen CO2 uitstoot compenseren. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 1. Reis bewust; Kies voor de trein in plaats van het vliegtuig of de auto, of ga eens op fietsvakantie. Alles over duurzaam naar je bestemming lees je hier.
 2. Kies je bestemming zorgvuldig. Hoe dichterbij huis, hoe minder ver je hoeft te reizen en hoe minder CO2 er uitgestoten wordt. Wil je toch verder weg? Ga dan minder vaak en langer, zodat je de reis maar 1x hoeft te maken.
 3. Wees milieubewust op je bestemming. Verspil geen water, neem je eigen waterfles mee en laat geen lampen onnodig aan staan. Meer weten over hoe je milieubewust op je bestemming kunt zijn? Dat lees je hier.
 4. CO2 verminderen kan al thuis beginnen. Kies voor groene energie, zorg voor goede isolatie van je huis en laat zonnepanelen installeren.
 5. Verminder vleesconsumptie. Wil jij minder vlees eten? Dat is een goed begin om jouw ecologische voetafdruk te verminderen. Doordat we in de loop der jaren steeds meer vlees zijn gaan eten, zit er 40% meer CO2 dan 250 jaar geleden in de lucht door het houden van bijvoorbeeld koeien. Eet eens een dagje vis of probeer een vegetarisch gerecht uit!

CO2 positieve reizen

Ten slotte kun je ook nog CO2 positief reizen. Dit betekent dat er meer CO2 uitstoot wordt gecompenseerd dan je met jouw reis uitstoot. Steeds meer reisorganisaties streven naar het aanbieden van CO2 positieve reizen. Niet alleen binnen de reisbranche wordt CO2 positief reizen steeds populairder. Ook steeds meer bedrijven willen in de toekomst CO2 positief worden.