Wat is biobrandstof en hoe schoon is het?

Veel regeringen kiezen ervoor om biobrandstoffen te promoten. Het wordt gezien als 1 van de manieren om klimaatverandering tegen te gaan. De brandstof is afkomstig van natuurlijke bronnen en de theorie is dat ze dus minder schadelijk zijn dan fossiele brandstoffen. Dat klinkt vrij logisch, maar is biobrandstof wel echt zo natuurvriendelijk? In dit artikel bespreken we wat biobrandstof precies is, waar het voor gebruikt wordt en of het nou daadwerkelijk enig verschil maakt in de strijd tegen klimaatverandering.

Wat is biobrandstof precies?

Biobrandstof is brandstof die gemaakt wordt van ‘bio materiaal’. Kort gezegd betekent dit dat het gemaakt wordt van plantaardige stoffen in plaats van fossiele brandstoffen. Biobrandstoffen kunnen worden verrijkt uit onder andere palmolie, soja, tarwe, koolzaad, mais en suikerbieten. Ook wordt er inmiddels biobrandstof gemaakt van plantaardig afval. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan afval dat afkomstig is van veevoer, oud frituurvet, houtsnippers en algen. Van al deze plantaardige stoffen kunnen biodiesel, bio-ethanol, biogas en bio-butanol worden gemaakt.

Waar wordt biobrandstof voor gebruikt?

Misschien was je je hier nog niet bewust van, maar als je een auto bezit die niet op elektriciteit rijdt dan gebruik je ongemerkt biobrandstof. Sinds 2020 is het namelijk zo dat de benzine of diesel die je aan de pomp haalt voor minimaal 10% uit biobrandstof moet bestaan. Biobrandstof wordt dus vermengt met ouderwetse, fossiele brandstof en dagelijks door miljoenen Nederlanders gebruikt. Dit hebben alle landen binnen de Europese Unie met elkaar afgesproken. Er zijn inmiddels ook enkele luchtvaartmaatschappijen die hun vliegtuigen laten vliegen op bio-kerosine. Deze brandstof wordt onder andere gemaakt met dierlijk vet.

Wat zijn de voordelen van biobrandstof?

  • Biobrandstof zorgt voor minder stikstof
    Wat betreft CO2 zit je met biobrandstof aardig goed. Tijdens het kweken van de gewassen die nodig zijn voor het maken van biobrandstof wordt er al CO2 opgenomen door die gewassen. Ook is er minder CO2 uitstoot bij het produceren van de diesel, benzine et. dan bij fossiele brandstoffen het geval is. Ook zijn er bepaalde gewassen die de kwaliteit van de grond waarop ze verbouwd worden verbeteren, zoals koolzaad.
  • Biobrandstof geeft mogelijkheden voor boeren en werkgelegenheid
    De productie van biobrandstof zorgt voor meer keuzemogelijkheden voor boeren. Zo hoeven ze zich niet per se te richten op de aanlevering van voedselproducten, maar kunnen ze ook een deel van hun land en tijd gebruiken voor het maken van biobrandstof. Dit is met name een voordeel voor boeren in ontwikkelingslanden waar sommige gewassen die veel gegeten worden soms moeilijk te verbouwen zijn. Deze extra mogelijkheden zorgen ook voor meer werkgelegenheid.

Wat zijn de nadelen van biobrandstof?

  • Concurrentie met voedselproductie
    Er is eigenlijk 1 groot nadeel van biobrandstof en dat is dat het behoorlijk veel ruimte kan kosten. Dit geldt dan met name voor de ‘eerste generatie’ biobrandstoffen. Dit zijn biobrandstoffen die niet uit afval worden gewonnen maar direct uit gewassen. Door grote stukken land af te staan aan het groeien van gewassen die bedoeld zijn voor biobrandstof wordt indirect de concurrentie aangegaan met de voedsellandbouw. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot hogere voedselprijzen. Zo was er in 2007 in Mexico een prijsstijging van 400% voor tortilla’s. Dit kwam doordat het grootste deel van de in Mexico geproduceerde mais werd gebruikt voor biobrandstoffen.
  • Gebruik van kunstmest
    In veel landen wordt helaas gebruik gemaakt van kunstmest, ook voor het telen van gewassen voor biobrandstof. Bij overmatig gebruik van kunstmest kan de uitstoot van broeikasgas (N2O) toenemen. Dit gas is 310 keer schadelijker dan CO2 en dus buitengewoon gevaarlijk voor de natuur en draagt bij aan de opwarming van de aarde.
  • Vernietiging van de regenwouden
    Met name in landen als Maleisië en Indonesië is dit een heikel punt. Hier worden dagelijks hele voetbalvelden aan regenwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages waar onder andere biobrandstof van wordt gemaakt. Ook in delen van Latijns Amerika is dit een groot probleem aan het worden. Door het kappen van oerbossen wordt de opwarming van de aarde alleen maar versneld.

Conclusie: Hoe schoon is biobrandstof?

Hoewel biobrandstof in eerste instantie de perfecte manier lijkt om energieneutraal brandstof te produceren, is dit een misvatting. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Hoewel het eindproduct ‘schoner’ is dan fossiele brandstof is de productie ervan behoorlijk schadelijk voor het milieu. Het is dan ook niet voor niets dat Greenpeace inmiddels heeft opgeroepen om te stoppen met het maken en promoten van biobrandstof. Het zou veel meer schelen wanneer elektrisch rijden betaalbaarder wordt gemaakt.

hoe schoon is biobrandstof

Deel je mening!