Wil je duurzaam met de trein op reis? Een treinreis is van zichzelf natuurlijk al heel duurzaam. De CO2 uitstoot van een trein is laag en de keuze voor reizen met de trein is dan ook een duurzame keuze. Wist je dat je met de TGV vanaf Amsterdam al binnen 3,5 uur in hartje Parijs staat? Met de trein naar Berlijn? Binnen 6 uur sta je vanaf Utrecht al op de Kurfürstendamm.

Op vakantie met de trein

Wil je op vakantie met de trein? Een treinvakantie is een prachtige manier van op vakantie gaan. Terwijl je comfortabel en ruim zit, kun je tijdens de treinreis genieten van het prachtige uitzicht. De trein is een ideaal vervoersmiddel om op stedentrip te gaan. De meest populaire stedentrips met de trein zijn toch wel Berlijn en Parijs. Maar je kunt ook snel met de trein naar Disneyland Parijs. Binnen 4 uur sta je met de Thalys al bij Disneyland Parijs. 

Wil je liever een verre treinreis maken? Ook dat is goed mogelijk! Er zijn verschillende treinen waar ook slaapfaciliteiten zijn. Een verre treinreis met één van deze luxe treinen bezorgen jou een onvergetelijke ervaring.

Voordelen van treinreizen

Reizen met de trein kent vele voordelen. Naast een lage CO2 uitstoot en minder vervuiling zijn er nog veel meer voordelen aan het reizen van met de trein.

 • Treinen zijn steeds luxer geworden. Je geniet van ruime plekken en comfortabele stoelen.
 • Je kunt gerust even een stukje door de trein wandelen. 
 • Je hebt prachtig uitzicht gedurende je treinreis.
 • Treinstations zijn vaak in het centrum. Je reist dus letterlijk van het ene naar het andere stadscentrum.
 • Je kunt zelf je treintijden uitkiezen. 
 • Je kunt je eigen eten en drinken meenemen.
 • Het wordt steeds drukker op de weg, hier heb je met een trein natuurlijk geen last van.
 • Je hebt in de trein alle tijd om leuke duurzame excursies op je vakantiebestemming uit te zoeken.

Duurzame treinvakantie – CO2 uitstoot trein

Hoeveel CO2 stoot een trein nou uit? In Nederland rijden alle treinen CO2 neutraal. Dat betekent dat alle treinen in Nederland gebruik maken van groene stroom. Ook maken we in Nederland gebruik van moderne treinen. Dit is natuurlijk nog niet overal zo. Gemiddeld genomen levert een treinreis voor 2 personen een verlaging van de CO2 uitstoot van 2 tot 4 keer op ten opzichte van de auto. De trein in vergelijking met het vliegtuig levert soms wel een besparing van 8 keer op! Een goede reden om op duurzame treinvakantie te gaan dus.

Een rondreis met de trein

Verschillende reisorganisaties bieden duurzame treinreizen aan. Een duurzame treinvakantie kun je op verschillende manieren invullen. Een treinvakantie die steeds meer aan populariteit wint is de rondreis met de trein. Er zijn verschillende rondreizen die steeds populairder worden. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Rondreis met de trein door Scandinavië
 • Een rondreis met de trein door Europa, bijvoorbeeld Berlijn – Praag – Boedapest – Wenen.
 • Een trein reis door de bergen van Zwitserland of Oostenrijk

Er zijn verschillende soorten rondreizen met de trein. Je kunt vaak zelf bepalen hoelang je in een bepaalde stad wilt verblijven. Zo kun je lekker de tijd nemen om de stad te verkennen.

Duurzaam met de trein

Naast dit duurzame vervoersmiddel kun je ervoor kiezen om nóg duurzamer op vakantie te gaan. Dit kun je doen door te kiezen voor duurzame hotels of ecolodges tijdens je verblijf. Ook kun je op je bestemming zo duurzaam mogelijk bezig zijn. Neem je eigen waterfles mee en vul deze bij drinkwaterpunten. Laat geen afval slingeren en boek alleen van duurzame excursies. Ook in de verschillende steden kun je natuurlijk zo duurzaam mogelijk op reis gaan. Verken de stad met een huurfiets of het openbaar vervoer. Meer tips op het gebied van duurzaam reizen? Kijk dan op duurzaam op je bestemming.

Duurzaam boeken met de trein

Een treinreis kun je op verschillende manieren boeken. Je kunt ervoor kiezen om alleen de treintickets te boeken bij NS International en vervolgens daar zelf duurzame hotels bij te zoeken. Op deze manier kun je jouw reis helemaal zelf naar je eigen wensen samenstellen. De tweede optie is om een compleet verzorgde treinreis te boeken. Dit kan bijvoorbeeld bij Pharos Reizen of Kras. Met een ruim aanbod aan prachtige treinreizen vind je altijd de treinreis van jouw dromen.