Duurzaam vervoer, wat is dat nou eigenlijk? Er zijn natuurlijk allerlei manieren om op vakantie of op reis te gaan te gaan. Steeds meer reisbureaus houden zich bezig met het zo duurzaam mogelijk vervoeren van alle reizigers. Ook op de bestemming staat duurzaamheid hoog in vaandel. Duurzaam toerisme is een trend die zich de komende jaren nog verder gaat ontwikkelen. Door duurzaam vervoer aan te bieden voor verschillende reizen blijft reizen ook in de toekomst voor iedereen mogelijk.

Vervoerstype

Wat is duurzaam vervoer?

Duurzaam vervoer is natuurlijk een heel breed begrip. We hebben het hier dan ook over duurzaam vervoer in de reisbranche. Hoe kan ik zo duurzaam mogelijk naar mijn bestemming toe? Het aller duurzaamst is natuurlijk om te gaan wandelen of met de fiets op vakantie te gaan. Sommige mensen gaan al jaren op fietsvakantie, ga hier vooral mee door! Maar we kunnen ook voorstellen dat je wat verder op vakantie wilt. Wat is dan de duurzaamste manier om op reis te gaan?

Duurzaam vervoersmiddel

Een duurzaam vervoersmiddel is een vervoersmiddel waarmee je zo CO2 vriendelijk naar je reisbestemming komt. Uiteraard moet dit ook wel realistisch zijn. Naar Italië wandelen is niet voor iedereen weggelegd. Kies daarom altijd het duurzaamste vervoersmiddel voor de reis van jouw keuze. Wil je naar Berlijn? Kies dan voor de trein of de bus in plaats van het vliegtuig. Wil je naar New York? Kies van in ieder geval voor een vliegtuigticket met CO2 compensatie. Stel je bij het boeken van een reis de vraag: “Hoe kan ik zo duurzaam mogelijk naar mijn bestemming?”.

Wandelvakantie of fietsvakantie

Een zeer duurzame manier van reizen is natuurlijk een wandel of fietsvakantie. Het aanbod wandel- en fietsvakanties is al jaren groeiende en het is dé duurzame manier van vakantie vieren. Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor alleen de vakantie. Ook op jouw reisbestemming kun je veel wandelen en fietsen. Zeker op plaatsen waar het klimaat het toelaat kun je heerlijk de omgeving verkennen door te gaan wandelen of fietsen. Meer weten over een wandelvakantie of een fietsvakantie?

Duurzaam met de auto

Veel mensen gaan met de auto op vakantie. Dit is natuurlijk niet de meest duurzame manier van reizen, maar je kunt er wel alles aan doen om zo duurzaam mogelijk met de auto te reizen. Een paar tips zijn:

  • Check je bandenspanning voor je gaat rijden, de juiste bandenspanning zorgt voor minder uitstoot en verbruik.
  • Reis buiten de files om, in een file stoot je meer CO2 uit en duurt je reis ook nog eens langer.
  • Even stoppen om de tanken? Laat geen afval slingeren en ruim je rotzooi netjes op. Zo draag je bij aan een beter milieu.
  • Kies een zo kort mogelijke route.
  • Ga met een elektrische auto. Elektrisch rijden wordt steeds populairder. 

Alles weten over een duurzame autoreis? Bekijk onze duurzame autovakanties.

Duurzaam met de trein

Een ander duurzaam vervoersmiddel is de trein. Een trein zorgt voor relatief weinig uitstoot en vervuiling. Bovendien kun je met de trein lekker onbezorgd reizen. Je hoeft geen rekening te houden met ander verkeer of files. Bovendien zitten treinstations, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vliegvelden, vaak in het centrum van de stad van je bestemming. Zo sta je bijvoorbeeld binnen 6 uur vanaf Utrecht al in hartje Berlijn. Met de trein naar Parijs? Met de TGV ben je in ongeveer 3,5 uur al in het centrum van Parijs. Met de trein op vakantie? Bekijk al onze treinreizen.

Duurzaam met het vliegtuig

Vliegen is natuurlijk niet de meest duurzame manier van reizen. Wil je toch graag naar een verre bestemming? Of kun je door omstandigheden niet anders dan met het vliegtuig reizen? Kies dan altijd voor een vliegticket met CO2 compensatie. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden een zogeheten “groene stoel” met CO2 compensatie aan. Met deze compensatie zorg je ervoor dat de uitstoot die jij tijdens jouw reis veroorzaakt, ergens anders weer gecompenseerd wordt. Op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat je CO2 neutraal vliegt. Lees alles over CO2 compensatie of boek direct jouw duurzame vliegticket.

Duurzaam met de bus

Een busreis kent vele voordelen. Zo is een busreis duurzaam omdat je met veel mensen in één bus reist. Bovendien kun je heerlijk ontspannen zitten en heb je meer beenruimte dan in bijvoorbeeld een vliegtuig. Busreizen zijn ideaal voor reizen in Europa. Het aanbod busreizen is zeer uitgebreid. Van busreizen in Nederland, busreizen naar Duitsland of rondreizen met de bus. Bekijk direct al onze duurzame busreizen. 

Duurzaam met de boot

Ten slotte zijn er verschillende reisorganisaties die bootreizen of cruises aanbieden. Omdat je bij een cruise altijd onderweg bent, is dit ook niet de meest duurzame manier van reizen. Wil je toch duurzaam met een cruise? Boek dan in ieder geval jouw cruise bij een duurzaam reisbureau. Op deze manier kun je zo duurzaam mogelijk met de boot reizen. Bekijk ons aanbod duurzame cruises.

Duurzaam reizen – welk vervoer kies ik?

Uiteindelijk heb jij natuurlijk zelf de keuze over hoe duurzaam je wilt reizen. De keuze voor het meest duurzame vervoersmiddel is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Hoe duurzaam wil jij reizen?
  • Waar gaat de reis naar toe?
  • Kan ik met een duurzaam vervoersmiddel op mijn bestemming komen?
  • Wat kan ik er zelf aan doen om duurzaam naar mijn bestemming te gaan?
  • Waar boek ik mijn duurzame reis?

Houd bij het boeken van jouw reis rekening met duurzaamheid. Kies je voor duurzaam vervoer dan draag je jouw steentje bij aan een beter milieu en maak je ook voor anderen reizen in de toekomst mogelijk. Wij wensen jou alvast een duurzame vakantie!