Duurzaam zakelijk reizen? Terwijl het klimaat een steeds actueler onderwerp wordt lijkt het duurzaam zakelijk reizen wat achter te blijven op de particuliere sector. Veel van de grote organisaties lijken maar langzaam op gang komen wat betreft het Co2 reduceren of compenseren. Voor veel medewerkers is het nog altijd onduidelijk hoe hun werkgever de reis en het onkostenbeleid hebben aangepast op de duurzame reis. Dit zijn enkele uitkomsten van een nieuw onderzoek van SAP Concur in samenwerking met de Global Business Travel Association (GBTA).

Toch is de verwachting dat steeds meer bedrijven een duurzame reispartner op gaan zoeken in verband met het oog op het klimaat. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het Co2Zero programma van KLM. Maar ook duurzame accomodaties of bijdragen aan de lokale economie door het steunen van lokale ondernemers.

Duurzaam zakelijk reizen

Voor heel veel grote bedrijven is zakelijk reizen onlosmakelijk verbonden met het ondernemen. Hoewel nog lang niet ieder bedrijf een goed duurzaamheidsbeleid heeft omtrent het reizen, komen er steeds meer goede geluiden. Het overstappen van elektrische leaseauto’s lijkt een zeer effectieve manier om het zakelijk reizen duurzaam te maken. Ook zie je steeds vaker dat bedrijven een fietsplan hebben ingericht. Hiermee kun je vanuit je bruto opgebouwde spaarpot een fiets aankopen, wat weer veel belastingvoordeel oplevert. Een heel groot aantal bedrijven werkt hier aan mee. Daarnaast is het stimuleren van het OV en het beperken van het vliegverkeer ook een zeer effectieve maatregel. Een aantal bedrijven hebben deze maatregelen al praktisch gemaakt. Zo heeft ING en ABN AMRO voor nieuwe medewerkers standaard een OV – jaarkaart en vervangt PwC de vliegreizen onder 500 km zo veel mogelijk door treinreizen.

duurzaam zakelijk reizen
zakelijke reis

Co2 compenseren zakelijke reis

Via diverse luchtvaartmaatschappijen of reisorganisaties kun je Co2 compenseren voor de zakelijke reis. Omdat hier steeds meer aandacht aan wordt besteed is het de vraag of je er wel goed aan doet om het te compenseren in plaats van reduceren. Daarom hebben meer dan 40 Nederlandse bedrijven zoals Unilever, Arcadis en Philips belooft om de de uitstoot van hun zakelijke reizen in totaal met 50% terug te brengen in 2030. Op het moment van schrijven is de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer ruim 13 megaton per jaar. 

Klimaat bewust ondernemen

Als organisatie kun je op diverse manieren klimaat bewust ondernemen. Het kan variëren van de toiletdoekjes in de wc tot aan het complete duurzaamheidsbeleid voor operationele zaken. Iedere stap en ieder gebaar helpt. Zo geldt het ook voor de reisbranche. Natuurlijk is niet reizen het allermeest klimaat vriendelijk. Maar zo werkt het simpelweg niet. Om toch klimaat bewust bezig te zijn kun je kijken per reis of deze daadwerkelijk bedrijfskritisch zijn. Zo niet, overweeg dan eens een conference call in te plannen via Microsoft teams of Skype. Op deze manier kun jij als organisatie het gedrag veranderen wat bijdraagt aan klimaat bewust ondernemen.