Duurzaam op wintersport, kan dat? Net zoals alle reizen heeft ook wintersport een impact op het milieu en de natuur. Maar wat kun je er nou aan doen om toch zo duurzaam mogelijk op wintersport te gaan? Er zijn verschillende manieren om een duurzame wintersport mogelijk te maken. 

Duurzaam Wintersport

Wil je op skivakantie maar tegelijkertijd ook duurzaam wintersporten? Dat kan! Om ook wintersport in de toekomst voor iedereen mogelijk te houden is het belangrijk om bewust om te gaan met het milieu tijdens jouw skireis. Je kunt zo duurzaam mogelijk op wintersport als je rekening houdt met de volgende zaken:

 • Duurzaam naar je wintersport bestemming toe reizen.
 • Houd tijdens je wintersport zoveel mogelijk rekening met het milieu om zo milieuschade te beperken.
 • Ga bewust om met duurzaamheid op je bestemming.
 • Schaf duurzame skikleding aan.
Duurzame wintersport

Duurzaam naar je wintersport bestemming

Jouw duurzame wintersport begint natuurlijk met de keuze voor de manier van reizen. Veel mensen gaan op wintersport met de auto, maar er zijn zeker alternatieven. Zo kiezen steeds meer mensen ervoor om met de trein op wintersport te gaan. Wil je toch met de auto op wintersport? Als je een elektrische auto hebt is dit natuurlijk geweldig, maar we begrijpen ook dat niet iedereen een elektrische auto heeft. Om dan toch duurzaam op wintersport te gaan kun je in ieder geval:

 • Controleer je bandenspanning en zorg dat je goed voorbereid op reis gaat.
 • Vermijd files, files zorgen voor extra vervuiling.
 • Laat geen afval slingeren. 

Wil jij ook zo duurzaam mogelijk naar je wintersport locatie reizen? Reis dan duurzaam naar je bestemming

Duurzaam wintersport met de trein

Wil jij ook duurzaam naar je wintersport reizen? Kies dan voor de trein. Er zijn een groot aantal autovrije skigebieden, je hebt de auto dus op je wintersport locatie niet per se nodig. Wintersport met de trein wordt steeds populairder en dat is niet voor niks. Wintersport met de trein heeft vele voordelen:

 1. Je hoeft geen sneeuwkettingen aan te schaffen.
 2. Je hebt geen last van files en kunt onbezorgd naar je wintersportbestemming reizen.
 3. Veel wintersport gebieden kennen tol voor bergpassen en tunnels, dit vermijd je op deze manier.
 4. Je hoeft, mits het weer in Nederland het toelaat, geen winterbanden aan te schaffen.
 5. Sommige treinen (zoals de Thalys) beschikken over Wifi, je kunt dus onbezorgd op internet.

Wat zijn nou mooie skivakanties met de trein? Naar de meeste wintersportgebieden kun je goed met de trein afreizen. Een populaire skivakantie met de trein is die naar de Franse Alpen. Naast de mooie skigebieden speelt hierbij ook de goede treinverbinding een rol. De Thalys rijdt namelijk naar de Franse Alpen! Goed om te weten: ook in de trein kun je eenvoudig je skispullen meenemen. Wil je toch liever niet zoveel skispullen meesleuren? Huur je ski’s dan op je wintersport bestemming. Een treinreis naar jouw wintersport bestemming boek je eenvoudig en snel bij NS international

Wintersport met de bus

Wintersport met de bus is zeer populair. Omdat je met veel mede reizigers in een bus zit ben je duurzamer bezig dan met de auto. Bovendien heb je niet te maken met zaken als tol en hoef je geen dakkoffer te huren om je ski-spullen mee te nemen. Er zijn verschillende duurzame reisorganisaties die busreizen aanbieden naar de mooiste wintersportbestemmingen. Omdat je reis dan van A tot Z helemaal goed geregeld is, kun je zorgeloos genieten van een fantastische wintersport. 

Duurzame skivakantie

Duurzaam tijdens jouw skivakantie

Ook jij kunt je steentje bijdragen om zo duurzaam mogelijk op wintersport te gaan. Op jouw wintersport bestemming is het belangrijk om oog voor duurzaamheid te houden. Naast je duurzame reis zijn er ook allerlei zaken waar jij op kunt letten tijdens jouw skivakantie. Zo kun je kiezen voor een duurzaam hotel of een hotel met Green Key keurmerk. Zo zorg je een zo duurzaam mogelijk hotel geboekt hebt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het milieu. Laat bijvoorbeeld geen afval slingeren op de pistes, verbruik zo min mogelijk stroom en maak gebruik van hervulbare flesjes water. Tip: neem een eigen thermoskan mee om lekker warm te blijven! Milieubewust op wintersport? Lees alles tips rondom duurzaam op je bestemming.

Duurzame skikleding

Verder kun je bij jouw duurzame wintersport rekening houden met goede, duurzame skikleding. Deze ski-outfit is gemaakt met oog voor het milieu. Er zijn verschillende soorten duurzame skikleding. Deze ecologische skikleding kan onder andere bestaan uit gerecyclede materialen, skikleding met een eco-keurmerk of skikleding waar geen chemische stoffen bij gebruikt zijn. 

Duurzaam skigebied

Helaas zorgt wintersport ook voor milieuschade. Net zoals bij (bijna) iedere vorm van reizen heeft ook wintersport een negatieve invloed op het milieu. Maar kun je de milieuschade van wintersport nou zoveel mogelijk beperken? Skiliften, restaurants, hotels en de sauna verbruiken natuurlijk allemaal stroom. Gelukkig zijn er steeds meer skigebieden die rekening houden met het milieu. Deze duurzame skigebieden zijn autovrij, maar zorgen wel dat je je goed kunt verplaatsen binnen het skigebied. Zo is het openbaar vervoer goed geregeld, hebben mooie wandelroutes en zelfs speciale fietspaden voor sneeuwfietsen. Bovendien zijn deze duurzame skigebieden goed bereikbaar met de trein. Je geniet hier in alle rust van jouw fijne wintersportvakantie.

Duurzaam op wintersport – Hoe boek ik?

Wil jij duurzaam op skivakantie? Er zijn verschillende reisbureaus die jou zo duurzaam mogelijk naar je wintersport bestemming brengen. Of je nou zelf je reis wilt samenstellen met bijvoorbeeld een treinreis en een duurzaam hotel, of dat je kiest voor een georganiseerde wintersport busreis. Het aanbod duurzame wintersport vakanties is groot. Bij Kras kun je een volledig georganiseerde skireis boeken. Het aanbod busreizen bij Kras is zeer groot. Liever met de auto op wintersport? Pharos Reizen van de ANWB heeft een uitgebreid aanbod van wintersport met de auto.