Duurzame wandelvakanties zijn bij uitstek de meest duurzame manier van vakantie vieren. Verschillende grote reis aanbieders hebben dit type vakantie al in hun assortiment opgenomen. Behalve dat wandelen natuurlijk ook een erg voordelige manier van vakantie vieren is, heeft het meerdere voordelen. Zo kun je denken aan een combinatie van heerlijk inspanning en ontspanning in de buitenlucht. Je kunt geheel eigenwijs routes verkennen, de mooiste pittoreske dorpjes ontdekken en genieten van de natuur op zijn puurst. Het aanbod varieert van binnenlandse reisaanbiedingen tot aan het buitenland. 

De mooiste wandelroutes

Ook Nederland kent een prachtige natuur. Wie weleens op fiets vakantie is geweest moet dit kunnen beamen. Maar hoe vind je nou de mooiste wandelroutes in Nederland? Op het internet zijn een aantal sites te vinden die zich hiermee bezighouden. Zo kun je heerlijk vertoeven genieten van de rijke geschiedenis met de hunebedden in de provincie Drenthe, of de open natuur met de mooiste watervogels die je kunt vinden  in de Beemster, of bezoek eens de waddeneilanden bekend van onder andere het wadlopen. Voor deze en nog veel meer prachtige bestemmingen kun je online de mooiste routes downloaden. Let wel op! Sommige van deze sites laten jou betalen voor een route, terwijl je met iets meer speurwerk deze zelfde routes ook gratis kunt downloaden. 

duurzame wandelroute

Duurzame tips tijdens wandelvakanties

Voordat je op wandelvakantie gaat kun jij je goed voorbereiden met deze duurzame tips tijdens jouw wandelvakantie. Hierbij moet je denken aan voorbereidingen voor jezelf. Maar ook tips om jouw reis zo mogelijk nog duurzamer te maken.

  • Bereid je goed voor. Wandel na je werk eens in de avonduurtjes. Zo bouw je een conditie op en loop je jouw (berg) schoenen in.
  • Koop een goede backpack. Bij diverse outdoor winkels kun je terecht voor een goede backpack. Je wilt namelijk niet dat deze afknelt of je rug ermee bezeert. Laat je adviseren in een van de outdoor winkels
  • Koop goede (berg)schoenen. Tijdens jouw vakantie ga je flink wat kilometers afleggen. Dit vormt een zware belasting voor jouw voeten. Let bij het aanschaffen goed op het comfort. En draag ze van te voren!
  • Schaf een doppler aan. Dit is een na te vullen drinkfles, zo voorkom je onnodig veel plastic. 
  • Bereid de routes voor en let op het weerbericht. 
  • Let op duurzame hotels, of ecolodges. Bekijk hier welke hotels een duurzaam label hebben.

Voor meer meer duurzame reistips bekijk ook eens onze pagina duurzaam op jouw bestemming.

duurzame bergschoenen

Duurzame bestemmingen op wandelvakantie

Voor de meest prachtige en mooiste bestemmingen hoef je niet eens ver de deur uit. Maar ben jij een fanatiek wandelaar en heb jij de meeste routes in Nederland al afgelegd of zoek je gewoon een beter klimaat. Zo kun je natuurlijk denken aan prachtige wandelvakanties door het Portugese binnenland opzoek naar de meest pittoreske dorpjes, of een bezoek aan de Schotse Hooglanden rijk aan geschiedenis en natuurlijk. Voor deze en nog veel meer andere bestemmingen bekijk dan het complete aanbod via de reisaanbieders.