Een weekendje Praag, Berlijn, Lissabon of Valencia is natuurlijk fantastisch, maar het is nog mooier als dit ook op een duurzame manier kan. En dat kan! Een duurzame stedentrip zeker mogelijk. 

Hoe kan ik duurzaam op stedentrip?

Hoe kan je zo duurzaam mogelijk op stedentrip? Die vraag houdt steeds meer mensen bezig. Hoe duurzaam jouw stedentrip is hangt af van een aantal factoren:

  • Waar wil je heen?
  • Met welk vervoersmiddel ga je op stedentrip?
  • Wat ga je doen tijdens je stedentrip?
  • Hoe duurzaam ben je zelf tijdens je stedentrip?

Bij het plannen en boeken van jouw duurzame citytrip kun je al met al deze punten rekening houden en zo jouw steentje bijdragen op het gebied van duurzaam toerisme. 

Duurzame stedentrip – Waar ga ik heen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te beslissen waar je heen wilt. Het aantal steden wat zeker een bezoekje waard is, is ontelbaar. Heb je nog geen bestemming uitgekozen? Houd dan bij de keuze van een stedentrip rekening met het milieu. Dit kun je doen door een stedentrip in eigen land te maken, of een stedentrip naar een stad waar je eenvoudig met de trein kunt komen. 

Duurzaam op stedentrip

De beste keuze om op stedentrip te gaan is natuurlijk lopend of met de fiets. Wij snappen ook dat dat niet altijd mogelijk is. De trein is daarentegen ook een hele groene keuze. In Europa zijn er talloze bestemmingen waar je snel, gemakkelijk en goedkoop met de trein kunt komen. Denk aan steden als Berlijn, Parijs of Londen. Duurzaam reizen met de trein wordt steeds groter en het aanbod van treinreizen neemt ook steeds meer toe. Dit betekent dat er een steeds groter aanbod duurzame reizen beschikbaar wordt voor jou! 

Wil je toch een stad bezoeken die verder weg ligt of waar geen goede treinverbinding mee is? Dan kun je ervoor kiezen om te vliegen. Dit is natuurlijk wel een minder duurzamere optie. Ga je toch vliegen? Kies dan altijd voor een vliegtuigmaatschappij met CO2 compensatie. Zo kun je de CO2 uitstoot van jouw reis compenseren. Op deze manier ben je toch minder vervuilend. Alles weten over hoe jij zo duurzaam mogelijk naar de stad van jouw keuze kunt reizen? Lees hier alles over duurzaam naar je bestemming reizen.

Duurzaam overnachten

Naast je vervoersmiddel heb je ook de mogelijkheid tot het kiezen van een duurzaam hotel. Deze groene hotels hebben duurzaamheid hoog op de agenda staan. Dit zijn hotels die onder andere gebruik maken van groene stroom, hun afval goed scheiden, voedselverspilling tegengaan en over de hele linie rekening houden met het milieu. Meer weten over duurzame hotels? Bekijk alle mogelijkheden op het gebied van duurzame hotels.

Duurzaam tijdens je stedentrip

Ook tijdens je stedentrip kun je bewust bezig zijn met het milieu. Wil je de stad verkennen? Kies dan niet voor een huurauto maar huur een fiets. Een heleboel steden zijn goed met de fiets te verkennen. Bovendien geniet je van de frisse buitenlucht en zie je meer van de omgeving dan met de auto. Is het toch te ver om te fietsen of ben je niet in staat om te fietsen? Kies dan voor het openbaar vervoer in plaats van een huurauto. 

Naast een duurzaam vervoersmiddel kun je ook op andere manier duurzaam op stedentrip gaan. Zorg dat je lokaal eet, geen afval laat slingeren en niet onnodig water of elektriciteit verspilt. Voor meer tips kijk op duurzaam op je bestemming

Duurzaam op stedentrip in Nederland

Ook in Nederland kun je duurzaam op stedentrip. In ons eigen land zijn er tal van prachtige bestemmingen waar je relatief goedkoop een leuk duurzaam weekendje weg kunt hebben. Wat dacht je van een weekend lekker uitwaaien op één van de Waddeneilanden, of genieten van de gezelligheid in Maastricht? Een groot voordeel van een stedentrip in Nederland is dat je hier op een zeer duurzame manier kunt komen.

Duurzaam naar het buitenland

Wil je toch liever iets verder op stedentrip? Door vliegen is de wereld een stuk kleiner geworden en zijn ook verre bestemmingen binnen handbereik. In 8 uurtjes vlieg je bijvoorbeeld al naar New York en binnen 3 uur ben je al in Lissabon. Vliegen is natuurlijk een stuk slechter voor het milieu dan een treinreis. Boek je een vliegticket? Zorg dan dat je altijd de CO2 uitstoot van je stedentrip compenseert. Een stedentrip met vliegticket boeken? Boek direct jouw vliegticket met CO2 compensatie.

Een duurzame citytrip boeken

Wil je duurzaam op stedentrip? Boek jouw duurzame citytrip dan bij een reisorganisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Op de pagina van reisorganisaties kun je eenvoudig zien wat jouw reisbureau op het gebied van duurzaamheid doet. Boek je liever je duurzame stedentrip helemaal zelf? Kies dan voor een duurzaam vervoersmiddel en een duurzaam hotel