Duurzame cruisereizen winnen in toenemende mate aan populariteit onder de reizigers. Denk hierbij aan de prachtige reizen rondom het middellandse zeegebied of een onvergetelijke reis langs de Noorse Fjorden. Toch staat, met de huidige tendens met betrekking tot klimaat en milieu, deze reizen onder druk. De cruiseschepen zijn namelijk niet duurzaam, de manier van reizen niet en het afvalverwerking tijdens een reis op een cruise scheep niet. Hoe kun je nou toch een fijne cruisereis maken op een verantwoorde en groene(re) manier?

Cruisereis slecht voor milieu?

Op de vraag of cruisereizen slecht zijn voor het milieu is het korte antwoord ja. The Guardian heeft onderzoek gedaan en komt met resultaten dat zelfs een cruiseschip evenveel uitstoot aan Co2 gassen als 84.000 (duizend!) auto’s. Veelal lopen de motoren van deze schepen op diesel en de motoren draaien bijna 24/7 tijdens een reis. De reizen zijn vaak zo ingericht dat het de gasten aan niets te kort komt volgens het all-inclusieve aanbod. Hierdoor wordt natuurlijk niet echt goed gelet op de “waste”, het afval wat overblijft. 

Toch kan er misschien een kleine nuance in gebracht worden. Ook de cruise scheepvaartbedrijven zijn zich flink aan het verduurzamen. Met als ultieme doelstelling om in 2050 helemaal Co2 neutraal te zijn als branche. Hierbij kun je denken aan schonere brandstof, minder vervuiling, walstroom in plaats van stroom van generator, afvalwater hergebruiken en het voedsel waste naar beneden brengen.

cruisereis

Duurzame cruisereis

Een echte duurzame cruisereis is er op dit moment nog niet. Het is lastig om te bepalen wat nou duurzaam is. Natuurlijk kun je wel zelf bijdragen aan een duurzamere reis zo kun je wat zuiniger zijn met het verbruik van je eten en drinken. Bij sommige aanbieders kun je ondanks het all in concept ook vooral aangegeven wat je wilt eten, zodat er niet onnodig meer eten gemaakt wordt en daardoor meer waste ontstaat. Daarnaast vermijd zoveel mogelijk het drinken uit plastic bekers maar ga voor een doppler. 

Duurzame reis aanbieders cruisereizen

De grotere bekende reisorganisaties bieden cruisereizen aan op een zo duurzaam mogelijke manier. Zo zijn er aanbieders die de reizen volledig compenseren en via andere organisaties steun je indirect goede en duurzame projecten.