CO2 compensatie, het is een term die je waarschijnlijk steeds vaker hoort. Niet alleen binnen de reisbranche, maar ook op het werk en in het dagelijks leven wordt er steeds meer aandacht geschonken aan duurzaamheid en CO2 uitstoot. We reizen met z’n allen steeds meer en dus stoten we ook steeds meer CO2 uit. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven reizen is het belangrijk om de CO2 uitstoot te beperken en te compenseren. Maar hoe werkt CO2 compensatie nou precies?

Hoe werkt CO2 compensatie?

Hoe werkt CO2 compensatie?

CO2 compensatie, wat is dat nou eigenlijk? Ga je met het vliegtuig op vakantie, dat stoot je CO2 uit. Deze CO2 uitstoot is slecht voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat je hier tegenover ook iets goeds doet voor het milieu, kun je ervoor kiezen om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Door het compenseren van jouw CO2 uitstoot wordt er ergens anders voor gezorgd dat er minder CO2 uitstoot is. De CO2 uitstoot van jouw reis wordt dus niet verminderd, maar de CO2 uitstoot die wordt veroorzaakt wordt ergens anders gecompenseerd.

Soorten CO2 compensatie

CO2 compensatie kan op verschillende manieren. Wij hebben voor jou de bekendste en belangrijkste op een rijtje gezet:

  1. Het aanplanten van bomen; Bomen die groeien zetten CO2 om in zuurstof. Het aanplanten van bossen is daarom een goede bijdrage als het gaat om CO2 compensatie.
  2. Het financieren van groene energie; Windmolenparken, zonnepanelen en andere duurzame vormen van energie.
  3. Het zorgen voor CO2-vriendelijke kooktoestellen in ontwikkelingslanden. In veel ontwikkelingslanden wordt nog gekookt op oude, milieuvervuilende kooktoestellen.

Hoe kan ik CO2 uitstoot compenseren?

Je kunt jouw CO2 uitstoot op verschillende manieren compenseren. Zowel bij een los vliegticket, als bij een georganiseerde reis via een reisorganisatie kun je jouw CO2 uitstoot compenseren.

  • CO2 compensatie via de luchtvaartmaatschappij
    Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je jouw CO2 uitstoot compenseren. Dit doe je door dit bij je boeking aan te geven. Per luchtvaartmaatschappij hebben wij voor jou uitgezocht hoe je dit kunt doen. Bekijk alle luchtvaartmaatschappijen.
  • CO2 compensatie bij een reisorganisatie

Steeds meer reisbureaus bieden CO2 compensatie aan. Een aantal heeft het zelfs al standaard bij de prijs in zitten. Benieuwd welke reisbureaus CO2 compensatie aanbieden? Het overzicht vind je hier.