Wat is een Green Key label?

Wanneer hotels of campings het hebben over een Green Key label wat bedoelen ze dan? Het keurmerk is er voor accommodaties, zoals hotels / campings en lodges, die in hun operationele bedrijfsvoering een duurzaam beleid hanteren. Hierbij stelt het keurmerk een aantal eisen op het gebied van milieu en natuur, denk hierbij aan het volgende;

Green Key
  • Besparen van energie op bijvoorbeeld de verlichting
  • Afvalscheiding
  • Duurzame inkoop van producten; oa voedsel maar ook inrichting van de hotelkamers.

Er wordt een onderscheid gemaakt in 3 categorieën; Goud is het hoogste niveau, dan Zilver en daarna Brons.

Wat zegt een Green Key keurmerk?

Een Green Key keurmerk zegt iets over de mate waarin een bedrijf zich bezigt met duurzame bedrijfsaspecten op verschillende niveau’s. Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit hanteert de kwaliteit op een flink aantal verplichtingen waaraan een hotel of anderzijds accommodaties aan moeten voldoen voordat zij in aanmerking komen voor het keurmerk. Zo moet een hotel aan andere verplichtingen voldoen dan aan een camping. Sommigen van de eisen zijn verplicht en gelden als een soort van basisnorm. Andere maatregelen zijn vrijblijvend. Hoe meer vrijblijvende maatregelen een bedrijf neemt hoe hoger de ranking zal zijn.

Een aantal van de verplichte eisen gaan bijvoorbeeld over;

  • Energieverbruik; Co2 compensatie of gebruik van led lampen
  • Watergebruik; het verbruik reduceren. Maar ook regenwater gebruiken voor bv toilet.
  • Afvalbeheer; scheiden van afval
  • Schoonmaak; schoonmaakmiddelen met een duurzaam label
  • Duurzaam inkopen; kan van voedsel met een fairtrade logo of biologisch tot aan het linnen voor het beddengoed.
  • Vervoer; bijvoorbeeld kaart aan gasten geven van openbaar vervoer in de buurt

Waarborgen van het keurmerk voor duurzame hotels

De stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en kwaliteit waarborgt het Green Key label voor toerisme in Nederland. Dit is een samenwerkingen tussen RECRON, HISWA en de ANWB en zijn gezamenlijk beheerder van Green Key Nederland. De keuringen worden uitgevoerd door keurmeesters maar vaak zijn deze niet aangesloten of werken niet perse voor de geaccrediteerde instelling.

Voor wie is het Green Key keurmerk?

Iedereen die zich bezig houdt met het vrije tijds en recreatie kan zich aanmelden voor een Green Key keurmerk. Hierbij kun je dus ook denken aan campings, sauna’s en uiteraard hotels. Om te voorkomen dat bedrijven zich onterecht profileren als een duurzame organisatie is het keurmerk in leven geroepen. Ook biedt het voor de gasten een overzicht in hoeverre het het verblijf duurzaam is. Ben jij opzoek naar duurzame hotels of bestemmingen?