Duurzame excursies, wat zijn dat? Op je vakantiebestemming wil je natuurlijk ook wat ondernemen. Je wilt het land ontdekken en de cultuur proeven. Een excursie maakt jouw reis helemaal compleet. Of je nou iets wilt leren over de lokale bevolking, de tradities en gebruiken op je bestemming of iets van de omgeving wilt zien, een excursie zorgt voor een onvergetelijke ervaring!

Wat is een duurzame excursie?

Bij duurzame excursies wordt rekening gehouden met mens, dier, natuur en het milieu. Bij duurzame, of milieuvriendelijke excursies, wordt ervoor gezorgd dat:

 • De lokale bevolking profiteert van het toerisme en is ook betrokken bij de excursies.
 • De tradities en gebruiken van het land van bestemming en de bevolking worden gerespecteerd.
 • De natuur wordt niet onnodig belast.
 • Milieuvervuiling wordt tegengegaan.
 • Het welzijn van dieren wordt gerespecteerd.
Duurzame excursie

Waarom een duurzame excursie?

Om ook toerisme in de toekomst mogelijk te houden is het belangrijk om zo duurzaam mogelijk met je vakantie bestemming om te gaan. Dit kun je doen door op je vakantiebestemming excursies te boeken die oog hebben voor duurzaamheid. In plaats van de normale excursies kun je dus kiezen om milieuvriendelijke excursies te boeken. Ook zijn er veel excursies die je niet hoeft te boeken, maar die je gewoon zelf, op een duurzame manier, kunt ondernemen. Een duurzame excursie boek je zodat je jouw CO2 voetafdruk op vakantie vermindert. Je zorgt dan niet voor schade aan de natuur, cultuur en het milieu en bovendien respecteer je de lokale bevolking.

Voorbeelden van duurzame excursies

Welke excursies kun je duurzaam doen? Er zijn tal van excursies die je eenvoudig zelf op een duurzame manier kunt ondernemen. Bij deze groene excursies wordt het milieu niet onnodig belast en kun je toch optimaal genieten van jouw vakantie. Een aantal voorbeelden van ecologische excursies zijn:
– Wandelen, veel vakantiebestemmingen beschikken over prachtige wandelroutes. Met wandelen heb je geen CO2 uitstoot. Maak een mooie standwandeling of stadswandeling.

 • Fietsen, de meeste reisbestemmingen zijn uitermate geschikt om met de fiets te verkennen. Op veel bestemmingen kun je ook relatief goedkoop een fiets huren.
 • Liever iets actievers doen? Er zijn dat duurzame activiteiten voor de actieve mens.  Denk bijvoorbeeld aan voor mountainbiken, snorkelen of kajakken.
 • Bezoek een Nationaal Park. Met jouw entreegeld draag je bij aan het onderhoud van het Nationale Park. Nationale Parken zijn prachtige stukken ongerepte natuur.
 • De lokale cultuur proeven? Kies voor een lokale kookworkshop. Zo ondersteun je de lokale bevolking én je leert meer over lokale gerechten. Een echte aanrader!
 • Ga uit eten bij lokale ondernemers en koop je souvenirs bij de lokale ondernemers. Zo ondersteun je de bevolking op jouw vakantiebestemming.
 • Bezoek verschillende lokale bedrijven. Zo kun je op sommige bestemmingen een bezoekje brengen aan Fairtrade cacaoplantages, aloë vera plantages  of koffie/thee plantages.
 • Ben je op vakantie in de buurt van een leuke stad of dorp? Ga hier dan met het openbaar vervoer heen. Groot voordeel: Het OV brengt je vaak direct naar het stadscentrum!

Wat zijn géén duurzame excursies

Er zijn natuurlijk ook tal van excursies die niet, of minder duurzaam zijn. Deze excursies kun je daarom ook beter mijden. Goede voorbeelden van deze niet duurzame excursies zijn:

 • Let goed op bij het aankopen van souvenirs. Kies voor lokale ondernemers, koop geen souvenirs van bedreigde diersoorten of andere foute souvenirs.
 • Quad rijden, een jetski huren of motorcrossen.
 • Ga je wandelen of fietsen? Blijf dan wel altijd binnen de daarvoor bestemde paden. Zo verstoor je de natuur niet.

Bedenkt bij het kiezen van een excursie altijd of het een verantwoorde excursie is. Vraag jezelf af of bij de excursie geen schade bezorgd wordt aan mens, cultuur, natuur en milieu. Twijfel je? Informeer bij jouw reisorganisatie, reisleiding of een lokaal bureau voor toerisme of een excursie duurzaam is. Met een verantwoorde excursie zorg je dat ook in de toekomst toerisme mogelijk blijft!

Zelf duurzaam tijdens je excursie

Ook jij kunt je steentje bijdragen om excursies nog duurzamer te maken. Om te zorgen dat jij tijdens jouw reis duurzame uitjes kunt maken kun je rekening houden met verschillende zaken. Ga je jouw vakantiebestemming met de fiets verkennen? Neem dan je eigen flesje water mee en herval deze bij drinkwaterpunten. Zorg er bovendien voor dat je tijdens jouw duurzaam vermaak op reis geen afval laat slingeren en geen schade aan het milieu toedient. Ga je bijvoorbeeld snorkelen? Maak dan niets kapot en respecteer de natuur. Nog meer bijdragen aan duurzaam toerisme? Wees dan duurzaam op je bestemming.

Een duurzame excursie boeken

Wil jij een duurzame excursie boeken? Of heb je vragen over het kiezen van jouw duurzame excursie? Bij jouw reisorganisatie kun je informatie inwinnen over duurzame excursies. Zij kunnen jou precies vertellen wat zij doen om de excursies op een duurzame, verantwoorde manier  samen te stellen. Bij sommige reisorganisaties kun je van tevoren al de excursies bekijken die op je bestemming worden aangeboden. Natuurlijk kun je ook zelf op zoek gaan naar duurzame excursies!