duurzame hotels

Duurzame hotels, een almaar populairder wordend begrip, maar wat betekent het eigenlijk? Reizen is niet duurzaam, maar je kunt het natuurlijk wel zo duurzaam mogelijk maken. Naast een duurzaam naar je bestemming en op je bestemming, kun je ook voor een duurzaam verblijf kiezen. Een duurzaam hotel wordt steeds populairder en ook het aanbod van duurzame verblijfplaatsen tijdens jouw reis of vakantie wordt steeds groter.

Wat is een duurzaam hotel?

Duurzame hotels zijn er in allerlei variaties. Een hotel kan duurzaam worden doordat zij verschillende aanpassingen doen op het gebied van duurzaamheid. Duurzame hotels houden rekening met het milieu door onder andere:

 • Een hotel maakt gebruik van groene stroom en duurzame energiebronnen.
 • Het hotel gaat verspilling tegen, zowel van voedsel, als van elektriciteit en water.
 • Een hotel maakt gebruik van duurzaam voedsel, lokale producten en biologische producten.
 • Er worden duurzame inkopen gedaan bij bedrijven die ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
 • Het hotel zelf is gebouwd van duurzame materialen of er wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.
 • Het hotel is goed geïsoleerd en maakt gebruik van LED-verlichting.
 • Bij de schoonmaak maakt het hotel gebruik van biologische producten en wordt er geen onnodig water verspild.
 • Er wordt gebruik gemaakt van hervulbare shampoo/zeep/conditioner flesjes, zodat er niet steeds nieuwe plastic flesjes hoeven te komen.
 • Het duurzame hotel heeft een duidelijk milieubeleid opgesteld.
 • Een duurzaam hotel scheidt afval waar mogelijk.

Uiteraard zijn er nog veel meer punten waarop een hotel duurzaam kan worden. Ook geldt, niet ieder hotel houdt rekening met alle punten op het gebied van duurzaamheid. Een trend is wel dat steeds meer hotels een duurzame weg inslaan en over de hele linie proberen te verduurzamen.

Duurzame hotels met Green Key keurmerk.

Green Key is een internationale organisatie die keurmerken geeft aan bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Hotels met Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Hotels worden voor het Green Key keurmerk onder andere getest op groene energie, waterverspilling, zuinig omgaan met energie, en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. De duurzame hotels die een Green Key keurmerk hebben, doen meer aan het milieu dan normaal per wet nodig is. Naast hotels worden ook restaurants, campings en bungalowparken getest op duurzaamheid. Wil je dus een duurzaam hotel voor je verblijf, kies dan voor een hotel met Green Key keurmerk. Een groen hotel met Green Key keurmerk moet voldoen aan strenge eisen op het gebied van duurzaamheid en dit geeft jouw een goed inzicht in duurzame hotels.

Wat kun jij doen om je hotel duurzaam te maken?

Naast de zaken die het hotel zelf regelt om het tot een duurzaam hotel te maken, zijn er natuurlijk ook allerlei dingen die jij zélf kunt doen om bij te dragen aan een duurzaam hotel. Een aantal voorbeelden zijn:
– Douche niet onnodig lang.

 • Hervul je eigen flesje water en pak niet steeds een nieuwe, plastic fles.
 • Doe de lampen en andere energiebronnen uit als je deze niet gebruikt.
 • Laat de Airconditioning niet onnodig aanstaan.
 • Vraag niet elke dag om een nieuwe handdoek.
 • Ga bewust om met eten & drinken, bijvoorbeeld bij een buffet.
 • Huur een fiets in plaats van een huurauto.

Op deze manier dragen zowel jij, als het hotel bij aan duurzaam toerisme en blijft reizen ook in de toekomst voor iedereen mogelijk.

Ecolodges en ecohotels

Kies je voor een écht duurzame bestemming? Het is niet altijd even makkelijk om een duurzaam hotel te vinden.  Kies dan voor een duurzame ecolodge of een duurzaam ecohotel. Een ecolodge of ecohotel heeft zo min mogelijk impact op het klimaat en de natuur. Deze duurzame hotels houden rekening met het milieu, met de lokale bevolking en moeten aanzetten tot bewustwording op het gebied van duurzaamheid. Een ecolodge maakt zoveel mogelijk gebruik van groene energie, natuurlijk water en duurzame, gerecyclede materialen. Deze vorm van eco-toerisme wordt steeds populairder en het aanbod van deze duurzame lodges zal dus ook steeds verder toenemen.

Hoe reis ik duurzaam?

Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan een duurzame reis. Zo kun je natuurlijk kiezen voor een minder vervuilend vervoersmiddel, een duurzaam hotel of een de CO2 uitstoot van je reis compenseren. Hoe bewust jij met reizen om wilt gaan en in hoeverre jij duurzaam wilt reizen is uiteraard geheel aan jou. Met onze tips helpen we je in ieder geval een eind op weg!