Duurzame badkamer
Bij duurzaam wonen gaat de aandacht vaak als eerste uit naar de keuken. Maar ook in onze badkamers valt veel winst te behalen voor het milieu. In de eerste plaats door het gebruik van de juiste materialen bij het plaatsen van de badkamer. En in de tweede plaats door je badkamer op een verantwoorde manier in te richten en op een slimme manier gebruik te maken van je badkamer.
Duurzame materialen
Aardolieproducten zoals acryl en vinyl zijn niet makkelijk te recyclen en dus niet de meest duurzame opties. Gecertificeerde keramische tegels zijn een geschikt alternatief. Gebruik voor toiletten en (douche)kranen een spaarknop. Dit kan tot 50 procent waterbesparing opleveren. Kies voor je verlichting voor led-lampen, deze verbruiken tot 85 procent minder energie.
Een grijswatersysteem is ook een zeer goed idee. Hiermee hergebruik je je water, bijvoorbeeld om je toilet mee door te spoelen. Voeg nog een warmtewisselaar aan je badkamer toe en deze wordt echt duurzaam. Met een warmtewisselaar kan je de warmte die vrijkomt bij bijvoorbeeld een douche overgeven aan je cv-ketel. Zo bespaar je op je stookkosten.
Duurzaam gebruik van badkamer
Een bad nemen kost twee keer zoveel water als een douche nemen. Douchen is dus de duurzaamste optie van de twee. Probeer ook niet langer dan een minuut of vijf te douchen, dit is genoeg tijd om jezelf te kunnen wassen. Hang na het douchen op een effectieve manier je handdoek te drogen. Zodoende doe je er langer mee en hoef je minder vaak te wassen. Laat ook je kranen niet onnodig lopen. Tijdens het poetsen van onze tanden of het scheren zijn we al snel geneigd de hele tijd de kraan open te laten staan.
Met betrekkelijk weinig inspanning maak je van je badkamer een veel duurzamere plek. Dit hoeft ook nauwelijks ten koste te gaan van je comfort.