Duurzaam verbouwen, zo levert het je ook echt geld op
Een verbouwing plannen en organiseren, daar komt een hele hoop bij kijken. Een van de meest voorkomende soorten verbouwing is tegenwoordig een duurzame b-verbouwing. Er zijn veel dingen die je kunt doen tijdens een verbouwing waardoor je aan het verduurzamen bent. Met deze verduurzaming kun je ook nog eens flink wat geld besparen. Maar wat zou je dan allemaal kunnen doen als je duurzaam wil gaan verbouwen zodat je er ook nog wat geld aan zou kunnen verdienen?
Hoe pak je een duurzame verbouwing aan?
Wanneer je aan het verbouwen bent heb je steeds te maken met het maken van keuzes. Ben je van plan om alles te gaan vervangen, of zijn er ook dingen die je op zou kunnen knappen of kunnen renoveren? Het is belangrijk om hier goed over na te denken.
Stel jezelf de vraag welk materiaal kun je het best gebruiken voor de verbouwing of zijn er materialen die je kunt hergebruiken, zodat je op een duurzame manier aan het verbouwen bent, zonder dat je veel oude dingen weg moet gooien en alles nieuw aan zou moeten schaffen.
Je zou bij een verbouwing ook kunnen kiezen voor het gebruik van tweedehands materialen. Je moet er wel voor zorgen dat de materialen die je gebruikt wel bij de omgeving passen en het ook tot zijn recht komt in de ruimte waar je het wil gaan gebruiken.
Bij het verbouwen van een keuken of badkamer moet je dan ook rekening houden met het vocht waar je mee te maken kunt krijgen. Hiervoor heb je andere materialen nodig dan wanneer je een huiskamer of een slaapkamer aan het verbouwen bent. Als je de juiste keuzes maakt kun je lang van het resultaat van je verbouwing genieten.
Duurzaam een aanbouw bouwen
Wanneer je je woonoppervlakte wil vergroten, dan kun je ervoor kiezen om een aanbouw te gaan bouwen. Hierin zijn er veel mogelijkheden om te duurzaam te kunnen bouwen. Je zou bijvoorbeeld voor een lichte constructie kunnen kiezen.
Met een lichte constructie heb je ook geen zware fundering nodig. Daarnaast kun je er een lichtkoepel in bouwen zodat je ook weinig verlichting nodig hebt en voldoende daglicht binnen zal krijgen.
Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je de aanbouw goed isoleert en je zou vloerverwarming aan kunnen leggen en dat in combinatie met een warmtepomp. Daarnaast kun je ook nadenken over zonnepanelen of een zonneboiler. Met deze keuzes zul je je energierekening flink zien dalen.
Het verduurzamen van je badkamer
Als je aan een nieuwe badkamer denkt, dan denk je vaak aan een regendouche en een lekker ligbadje. Bij het verbouwen van je badkamer kun je kiezen voor waterbesparende douchekop en kranen.
Als je hiervoor zou kiezen dan zorg je ervoor dat je al flink wat energie aan het besparen bent. Je zou er zelfs over na kunnen denken om je douchewater her te gebruiken. Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je altijd eens gaan kijken naar de mogelijkheden die hierin zijn.
Als je toch je badkamer aan het verbouwen bent, dan kun je er net zo goed voor kiezen om de isolatie van de badkamer ook meteen aan te pakken. Met de juiste isolatie voorkom je dat er vochtplekken ontstaan en je hebt altijd voldoende frisse lucht in de badkamer.
Hoe verduurzaam je je keuken?
Als je keuken wat aan de oude kant is, dan wordt het hoog tijd om de keuken eens aan te gaan pakken. Je hoeft niet meteen een hele nieuwe keuken te plaatsen om de keuken er beter uit te laten zien. Als de apparatuur nog goed werkt kun je de keuken ook opknappen.
Opknappen is een duurzame manier van verbouwen. Vaak kun je al met nieuwe deuren en handgrepen de oude keuken een hele nieuwe look en uitstraling te geven. Hierbij moet je dus heel kritisch kijken of de keuken helemaal vervangen moet worden, of kun je voor de duurzame mogelijkheden kiezen?
Mocht je wel een of meerder apparaten moeten vervangen, dan doe je er goed aan om energiezuinige apparaten te kiezen. Door hiervoor te kiezen kun je ook weer flink besparen op de energierekening.
Verplicht verduurzamen bij een flinke verbouwing
Wanneer je denkt dat verduurzamen een vrijwillige keuze zou zijn, is het tegenwoordig zo dat bij de grotere verbouwing verplicht verduurzaamd worden. Een van de dingen die je hierbij aan zou kunnen pakken zijn het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen.
Daarnaast zou je er ook voor kunnen zorgen dat je de muren laat isoleren. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Door het isoleren van het dak en de muren zorg je ervoor dat de warmte langer in je huis blijft hangen, hierdoor hoef je veel minder te stoken om je huis lekker warm te houden.
Natuurlijk zijn er ook redenen waardoor je niet zou kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden bij het verduurzamen van je huis. Soms gooit de locatie van het huis roet in het eten, of er zijn belemmeringen op bouwtechnisch gebied, of het gebouw staat op de monumentenlijst.
Kun je ook subsidie krijgen voor het verduurzamen?
Het verduurzamen van je huis kan uiteindelijk best veel geld opleveren. Maar voordat je dat punt zal bereiken zul je er eerst wat geld in moeten investeren. Dat geld moet ergens vandaan komen. Alleen is het tegenwoordig zo dat je voor bepaalde onderdelen van verduurzamen subsidie kunt krijgen.
Twee van deze onderdelen zijn de isolaties en de installaties. Hierbij moet je denken aan de spouwmuur isolatie of het plaatsen van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Je zult dan niet het hele bedrag gesubsidieerd krijgen, maar iedere tegemoetkoming helpt mee.
Het verduurzamen van je huis is niet alleen nuttig voor het besparen op de energierekening, wanneer je duurzaam verbouwd kun je veel langer van het resultaat genieten. Ook dit is een vorm van besparen.
Je bespaart dus op de levensduur, want die wordt langer met een duurzame verbouwing en daarnaast ga je op de lange termijn ook nog eens flink besparen op de energierekening. Dit zul je niet meteen gaan zien, maar op de langere termijn ga je dat wel merken.