Duurzaam reizen, het wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak van duurzaam reizen. We zijn samen steeds meer gaan reizen. Dit zorgt voor steeds meer vervuiling en CO2 uitstoot. Om dit te beperken en reizen ook voor toekomstige generaties mogelijk te maken vertellen wij jou alles op het gebied van duurzaam reizen. Op deze manier kun jij én genieten van je vakantie, én je steentje bijdragen aan een duurzamere reisbranche.

Duurzaam reizen

Wat is duurzaam reizen?

Wat is duurzaam reizen? Duurzaam reizen is het zo milieubewust mogelijk op reis of vakantie gaan. Dit kan een dagje weg zijn, maar ook een zomervakantie. Hoe duurzaam jij op reis gaat, bepaal je natuurlijk helemaal zelf, maar alle kleine beetje helpen. Om duurzaam te reizen zul je soms compromissen moeten sluiten en soms zal het ook voor nieuwe ervaringen zorgen. Ben je bijvoorbeeld wel eens met de trein op vakantie geweest? Of heb je wel eens een busreis gemaakt?  Nee? Dan is dit een uitgelezen mogelijkheid om een keer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Duurzaam toerisme betekent dat er niemand moet lijden onder de komst van toeristen. Bij duurzaam reizen wordt rekening gehouden met de 3 p’s; people, planet en profit (mensen, planeet en winst).

People:

Om duurzaam te reizen moet je ook rekening houden met mensen. Dit gebeurt in de breedste zin van het woord. Bij duurzaam toerisme wordt onder andere rekening gehouden met de lokale bevolking, mensenrechten, geen sekstoerisme en eerlijke salarissen. Ook wordt van reisbureaus verwacht dat zij goed werkgeverschap tonen. Bovendien moet de lokale bevolking betrokken worden bij het toerisme en moeten de lokale bevolking en cultuur gerespecteerd worden.

Planet

Planet:

Daarnaast moet bij duurzaam toerisme rekening worden gehouden met de planeet (planet). Dat wil zeggen dat de natuur en de flora & fauna niet moet lijden onder het toerisme. Bovendien kan duurzaam toerisme bijdragen aan het behoudt van natuur. Zo kunnen door entreegelden natuurparken in stand worden gehouden. Houd tijdens jouw reis altijd rekening met de natuur. Laat geen afval slingeren, wandel op de aangewezen paden en verspil geen water of elektriciteit.

Profit:

Bij duurzaam toerisme hoort ook een eerlijke verdeling van de winst (profit). Dat wil zeggen dat het toerisme ook voor de lokale bevolking winst moet opleveren. Toerisme creëert ook voor de lokale bevolking werkgelegenheid. Goede voorbeelden hiervan zijn gidsen, taxichauffeurs, restaurants en souvenirshops. Het is dan ook belangrijk dat ook de lokale bevolking binnen de toeristische sector werkzaam is en ook bij het toerisme betrokken wordt.

Waarom duurzaam reizen?

We zijn met z’n allen steeds meer gaan reizen. Niet alleen vakanties, maar ook zakenreizen en woon-werk verkeer zijn toegenomen. Reizen is natuurlijk leuk en avontuurlijk. Je ontmoet nieuwe mensen en komt op nieuwe plekken. Helaas zorgt reizen ook voor milieuvervuiling. Om reizen ook voor komende generaties mogelijk te maken is het belangrijk dat we zo klimaatvriendelijk op reis gaan. Dit geldt niet alleen voor de zomervakantie of wintersport, maar ook voor woon-werk verkeer en zakenreizen.

Ecologische voetafdruk

Je hebt de term vast al wel gehoord: Ecologische voetafdruk of CO2 voetafdruk. Hierbij wordt per persoon berekend hoeveel broeikasgassen jij met jouw gedrag uitstoot. Ga je op reis en wil je jouw ecologische voetafdruk verminderen? Dan is dat vrij eenvoudig. Kies eens voor de bus of de trein. Met een vliegreis naar Londen stoot je met het vliegtuig ongeveer 50 kg CO2 uitstoot. Met de trein is dit slechts 6 kg CO2. Door het kiezen van een alternatief vervoersmiddel kun je dus al snel jouw CO2 voetafdruk verkleinen.

Duurzaam op reis

Hoe reis ik duurzaam?

Hoe reis duurzaam? Of hoe reis ik zo duurzaam mogelijk? Iedere reis zorgt helaas voor vervuiling. Om dit tot een minimum te beperken kun je ervoor kiezen om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je een ander vervoersmiddel nemen, een ecologische accommodatie te boeken of door een duurzame bestemming te kiezen. Je reist duurzaam als je tijdens je reis ook rekening houdt met het milieu en de lokale bevolking. Dit kun je op verschillende manieren doen. Door duurzaam te reizen beperk je de negatieve gevolgen van toerisme. Bij duurzaam reizen hou je onder ander rekening met:

 • Je bestemming
 • Het reistype, de soort reis die je wilt gaan maken.
 • De reis naar je bestemming.
 • De accommodatie waar je verblijft.
 • De lokale bevolking, economie en het milieu.

10 tips om duurzaam te reizen

Wij hebben voor jou een checklist opgesteld. Met deze 10 tips zorg je ervoor dat jij jouw ecologische voetafdruk verkleind en bijdraagt aan duurzaam reizen:

 1. Kies een duurzaam vervoersmiddel: Een busreis of een treinticket is aanzienlijk minder vervuilend dan een vliegreis.
 2. Toch vliegen? Vlieg dan duurzaam! Kies dan voor een directe vlucht, compenseer de CO2 uitstoot en kies voor Economy Class.
 3. Kies voor een duurzame accommodatie. Resorts zijn vaak veel minder duurzaam dan bijvoorbeeld een ecolodge.
 4. Neem een duurzame tas (bijvoorbeeld van papier) mee op je reis. Zo hoef je geen plastic tasjes te kopen.
 5. Misschien voor de hand liggend, maar laat geen afval slingeren en scheid ook op vakantie het afval netjes.
 6. Ga langer op vakantie! Dit is beter dan vaak op vakantie gaan omdat de reis zelf vaak het meest vervuilend is.
 7. Neem je eigen waterfles mee. Zo hoef je niet steeds plastic waterflesjes te kopen. Er zijn vaak genoeg waterpunten. Check altijd wel even waar je veilig water kunt tappen.
 8. Koop lokaal: Zo ondersteun je de lokale bevolking. Andere producten zijn vaak geïmporteerd en dit brengt extra vervuiling met zich mee.
 9. Ga ook op vakantie bewust met energie om: Laat niet onnodig lampen branden, douche niet te lang en haal de oplader uit het stopcontact als je telefoon weer vol is.
 10. Respecteer flora en fauna: Maak gebruik van paden, ga bewust met de natuur om en boek duurzame excursies.

Hoe kies je een duurzame reis?

Steeds meer mensen willen wel op reis, maar hierbij ook rekening houden met duurzaamheid. En duurzaam reizen wordt gelukkig steeds eenvoudiger. Door het groeiende aanbod van duurzame reizen en duurzame hotels kun je uit steeds meer unieke milieuvriendelijke reizen kiezen. Maar hoe reis je nou zo duurzaam mogelijk?

 1. Kies je reistype.
  Allereerst kies je het reistype waar je naar op zoek bent. Een cruise is natuurlijk veel minder duurzaam dan een wandelvakantie. Wil je tóch een cruisereis boeken? Dan vertellen wij jou hoe je dit zo duurzaam mogelijk kunt doen.
 2. Kies je vervoersmiddel.
  Ten tweede kies je jouw vervoersmiddel. Wil je vliegen? Kies dan voor een vlucht met CO2 compensatie. Wil je liever nog duurzamer op reis? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van alternatieve vervoersmiddelen. Reizen met de trein is bijvoorbeeld veel milieuvriendelijker dan het vliegtuig. Bovendien zijn veel Europese steden zeer goed bereikbaar met de trein.
 3. Kies een duurzame accommodatie
  Een all-inclusive resort of een milieuvriendelijk hotel? Ook bij de keuze voor jouw accommodatie kun je ervoor kiezen om zo duurzaam mogelijk te verblijven. Kies bijvoorbeeld eens voor een ecolodge of een ecohotel. Ook zijn er steeds meer duurzame vakantieparken die gebruik maken van groene energie.
 4. Wees zo duurzaam mogelijk op je bestemming.
  Ook op je bestemming kun je zo duurzaam mogelijk zijn. Lokaal eten, zorg hebben voor het milieu en rekening houden met de lokale bevolking zijn slechts enkele voorbeelden.

Duurzame reistypes

Natuurlijk, een fiets- of wandelvakantie is stukken duurzamer dan met het vliegtuig naar Zuid-Amerika. Wil jij nog toch zo duurzaam mogelijk op vliegvakantie? Of wil je weten hoe je zo duurzaam mogelijk een rondreis kunt maken? Alles over duurzame reistypes lees je hier.

Duurzame vakantieparken

Ook vakantieparken besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Steeds meer vakantieparken maken gebruik van groene energie. Wij hebben per vakantiepark uitgezocht wat ze op het gebied van duurzaamheid doen. Bekijk ons volledige overzicht milieuvriendelijke vakantieparken hier.

Duurzaam vervoer

Ga je met de auto, het vliegtuig, de trein, bus of boot? En wat zijn de mogelijkheden om zo milieuvriendelijk mogelijk naar de plaats van bestemming te reizen? Hier lees je per vervoersmiddel hoe je zo duurzaam mogelijk naar jouw reisbestemming kunt afreizen. Wil je vliegen? Kies dan voor een vliegticket met CO2 compensatie.

Duurzame reisbureaus

Wil je een duurzame reis boeken bij een reisorganisatie? Wij hebben per reisbureau uitgezocht hoe duurzaam zij zijn en wat zij doen om jou als klant zo duurzaam mogelijk op reis te laten gaan. Een compleet overzicht vind je hier.

Duurzame vlucht + hotel

Ga je een losse vlucht of hotel boeken? Dan kun je ervoor kiezen om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Voor de vlucht kun je kiezen voor vliegtuigmaatschappij waarbij je de CO2 uitstoot kunt compenseren. Voor de accommodatie kun je kiezen voor een duurzaam verblijf. Er zijn tal van hotels, vakantiehuisjes en campings die rekening houden met duurzaamheid.

Duurzame accomodaties

Ook bij de keuze voor je verblijf of hotel kun je rekening houden met duurzaamheid. Er zijn tal van mooie eco-lodges of groene accommodaties op waanzinnige locaties. Met jouw keuze voor een milieuvriendelijke accommodatie verklein je jouw ecologische voetafdruk.

Een duurzame reis boeken

Wil jij duurzaam reizen? Dat kan! Steeds meer reisorganisaties bieden mogelijkheden aan om duurzaam op vakantie te gaan. Duurzaam reizen kan op verschillende manieren en je kunt het zo milieuvriendelijk maken als je zelf wilt. Wij hebben voor jou de mogelijkheden op een rijtje gezet om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan.

Zélf duurzaam op reis

Allereerst kun je er natuurlijk zelf vanalles aan doen om zo duurzaam mogelijk te reizen:

 1. Kies voor een duurzaam vervoersmiddel.
 2. Boek een duurzame pakketreis.
 3. Wees duurzaam op je bestemming.
 4. Met het vliegtuig op reis? Kies voor CO2 compensatie van je vlucht.
 5. Bekijk onze tips om duurzaam naar je bestemming te reizen.

Duurzaam op reis met een reisbureau

Steeds meer reisbureaus bieden duurzame reizen aan. Ook zorgen reisbureaus er zelf voor dat ze steeds duurzamer worden. Per reisbureau hebben wij voor jou uitgezocht wat de mogelijkheden zijn om duurzaam te reizen. Daarbij hebben we gekeken naar zaken als:

 • Kun je zoeken naar milieuvriendelijke accommodaties?
 • Kun je CO2 uitstoot bij het reisbureau compenseren?
 • Heeft het reisbureau een duurzaamheidsbeleid?
 • Hoe zit het met het aanbod van ecolodges, groene accommodaties en milieuvriendelijke hotels?
 • Wordt reizen met duurzame vervoersmiddelen gepromoot?

Naast deze punten kijken we naar nog meer zaken die duurzaamheid bevorderen.

Ontwikkeling duurzame reizen

Door de jaren heen zijn we al steeds duurzamer gaan reizen. Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om duurzaam te reizen. Hierdoor zijn veel technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. Moderne vervoersmiddelen zorgen voor minder luchtvervuiling.

Trends duurzaam reizen

In de nabije toekomst zal reizen steeds duurzamer worden. Niet alleen kiezen steeds meer reizigers en vakantiegangers ervoor om duurzamer op reis te gaan. Ook steeds meer reisbureaus en vliegtuigmaatschappijen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Veel reisbureaus bieden de mogelijkheid aan om CO2 uitstoot te compenseren. Daarnaast groeit het aanbod van duurzame reizen explosief. Enkele trends op het gebied van duurzaam reizen zijn:

 • Elektrische autovakanties
 • Duurzame busreizen
 • Vliegtickets met CO2 compensatie.