Duurzaam op je bestemming? Eenmaal op je bestemming kun je ook zo duurzaam mogelijk met je reis omgaan. Dit kun je op verschillende manieren doen. Reizen zorgt voor vervuiling, maar bewust en duurzaam reizen zorgt ervoor dat we dit zo minimaal mogelijk houden. Het is daarom belangrijk om bewust te worden van duurzaamheid.

Duurzaam op je bestemming

Naast een duurzame reis naar je bestemming en een duurzaam hotel kun je op je vakantiebestemming ook zo duurzaam mogelijk bezig zijn. Wil je zo duurzaam mogelijk reizen, dan hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zo duurzaam mogelijk reizen met oog voor de natuur, het milieu en de lokale bevolking.

Lokale bevolking en cultuur

Veel vakantiebestemmingen leven van toerisme. Maar toerisme zorgt aan de andere kant ook voor veel vervuiling. Om de lokale bevolking zo goed mogelijk te helpen is het daarom belangrijk dat je hier zorg voor draagt. Dit kun je doen door lokale souvenirs te kopen en lokaal te eten. Lokaal eten en lokale souvenirs zijn niet vervoerd en dit zorgt dus voor minder vervuiling. Bovendien is lokaal eten vers en het leert je de lokale cultuur beter kennen. Dit geeft zeker een extra dimensie aan jouw vakantie!

Ook is belangrijk om je aan te passen aan de lokale gebruiken. Een bekend spreekwoord luidt: “When in Rome, do as the Romans do”. Dit houdt in dat je je aan hoort te passen aan lokale gebruiken zoals normen en waarden, kleding en gebruiken.

Milieu en natuur

Om het milieu en de natuur zo min mogelijk te belasten tijdens jouw reis, moet je hier met respect omgaan:

  • Zie je zwerfafval liggen? Gooi dit dan even in een prullenbak.
  • Gebruik geen plastic tasjes maar kies voor een eco-tas.
  • Scheid jouw eigen afval goed en gooi het altijd netjes weg.
  • Ga met respect om met dieren op jouw vakantiebestemming.
  • Zorg voor de natuur. Loop niet buiten wandelroutes of fiets alleen op de daarvoor bestemde paden. Zo maak je niet (onbedoeld) de natuur kapot.

Reis duurzaam, voorkom verspilling!

Om jouw reis zo duurzaam mogelijk te houden, is het voorkomen van onnodige verspilling belangrijk. Dit kun je op verschillende manieren doen.

  • In je hotel krijg je vaak nieuwe, schone handdoeken. Iedere keer dat jij een schone handdoek wilt, wordt de oude gewassen. Probeer dit dus minimaal te houden.
  • Laat niet onnodig elektrische apparaten of lampen branden. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld een zonne-oplader voor je mobiele telefoon.
  • Neem je eigen waterfles mee en vul deze bij tappunten voor schoon drinkwater. Je hoeft dan niet steeds een plastic flesje te kopen.
  • Douche niet onnodig lang, zo voorkom je waterverspilling.

Duurzame excursies

Op je vakantie wil je natuurlijk wat zien van de omgeving. Maar hoe doe je dit nou zo duurzaam mogelijk? Er zijn allerlei manieren om én de omgeving te verkennen én duurzaam bezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een leuke wandel- of fietstocht maken. Wil je iets verder op excursie? Kies dan voor de trein of de bus in plaats van een huurauto. Boek je een excursie bij een reisbureau? Kies dan voor een duurzame excursie. Bij het reisbureau of de organisator van de excursie kun je informatie inwinnen over hoe belastend het is voor milieu.