Hoe kun je het meest duurzaam op reis? De meest duurzame oplossing is natuurlijk om helemaal niet meer te reizen. Om de reizen die we maken toch zo duurzaam mogelijk te maken is het belangrijk om bewust met reizen bezig te zijn. Wat voor impact heeft mijn reis op het milieu en hoeveel CO2 stoot ik uit met mijn reis. Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet om zo duurzaam mogelijk naar jouw (vakantie)bestemming af te reizen.

Waar ga ik heen?

Om te bepalen hoe je zo duurzaam mogelijk naar je bestemming kunt reizen, is het belangrijk om eerst een bestemming uit te kiezen. Om zo duurzaam mogelijk te reizen kun je het beste een bestemming dichtbij huis kiezen. De meeste CO2 vervuiling en belasting van een reis zit in het vervoer.

Hoe reis ik zo duurzaam mogelijk naar mijn bestemming?

Hoe kan je nou zo duurzaam mogelijk naar jouw vakantiebestemming afreizen? Het beste is natuurlijk om lopend of met de fiets naar jouw bestemming af te reizen, maar wij snappen ook dat dit niet altijd mogelijk is. Wil je met de auto op reis? Bekijk dan eens de duurzamere opties. Zo kun je ook prima met de bus of met de trein reizen en dit zorgt voor aanzienlijk minder vervuiling dan de auto.

Zo duurzaam mogelijk vliegen

Wil je een verre reis maken en moet je dus wel vliegen? Doe dit dan op een zo duurzaam mogelijke manier.

 1. Kies voor een directe vlucht
  Een directe vlucht van A naar B is minder vervuilend dan een vlucht met overstap. Kies, waar mogelijk, dus voor een directe vlucht.
 2. Boek Economy Class
  Als je Business Class boekt kies je voor meer luxe en ruimte, maar dit betekent dus ook minder passagiers. Daarom is het beter wanneer vliegtuigen zo vol mogelijk zijn.
 3. Boek met CO2 compensatie
  Bij verschillende vliegtuigmaatschappijen kun je de CO2 uitstoot van jouw reis (deels) compenseren. Hier kun je bij jouw boeking voor kiezen. Reis duurzaam en compenseer jouw CO2 uitstoot.
 4. Ga op zoek naar een groen vliegticket
  Via Skyscanner kun je verschillende vluchten vergelijken en Skyscanner geeft daarbij ook de keuze voor een “groenere keuze”. Dit betekent de kortste route, minder tussenlandingen en een modern vliegtuig met minder CO2 uitstoot.

Duurzaam onderweg

Ook onderweg kun je zo duurzaam mogelijk zijn terwijl je aan het reizen bent.

 • Neem geen plastic tassen mee, maar kies voor duurzame tassen van bijvoorbeeld papier.
 • Neem je eigen drinkfles mee; er zijn genoeg tappunten voor drinkwater en zo hoef je niet steeds plastic flesjes te kopen.
 • Gooi je afval netjes weg in de daarvoor bestemde afvalbak. Zo voorkom je zwerfvuil en help je mee aan zoveel mogelijk recycling.

Duurzaam op reis? Ga langer op vakantie!

Omdat de reis naar jouw vakantiebestemming voor het grootste deel verantwoordelijk is voor CO2-uitstoot van jouw reis, kun je het reizen beter laten. Wil je toch reizen? Beperkt het aantal reizen dan tot een minimum en kies ervoor om jouw reis langer te laten duren als je eenmaal op je bestemming bent. Ga je een verre reis maken? Ga dan langer op vakantie in plaats van vaker. Je kunt beter één keer drie weken naar bijvoorbeeld Tokio, dan drie keer één week.