De duurzaamste steden van Europa

Wat zijn de duurzaamste steden van Europa? groene stedenNaast cultuur, architectuur, musea en andere bezienswaardigheden in een stad kun je natuurlijk ook genieten van de prachtige natuur die een stad te bieden heeft. Meer dan ooit zijn we steeds meer op zoek naar duurzaamheid en zijn we ons meer bewust van onze ecologische footprint. En dat is maar goed ook. Gelukkig zijn ook steeds meer steden bezig met het vergroenen van hun stad in de vorm van minder luchtvervuiling, minder asfalt en veel meer groen. Sommige steden hebben al een groot stadspark in town. Welke steden zijn al eco-friendly? Dit zijn de meest groene steden van Europa:

Lissabon, Portugal

De Portugese hoofdstad is uitgeroepen tot “Europese Groene hoofdstad van 2020”. De laatste jaren timmerde Lissabon hard aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Het lanceerde een fiets uitwisselingsprogramma, promoot elektrische voertuigen en heeft daarmee ‘s werelds grootste netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s. In de periode 2002-2014 wist het de CO2-uitstoot te verminderen tot 50%!

Lissabon kent vele stadsparken waar je kunt genieten van de rust en het groen. Daarnaast gaan deze stadsparken vervuiling tegen. Parque Florestal de Monsanto worden ook wel de longen van Lissabon genoemd: het park heeft in totaal 10 vierkante kilometer aan groen aan de rand van de stad. Je vindt er terrasjes, toestellen voor fitness, mountainbikeroutes en speeltuinen.

Ljubljana, Slovenië

Nog zo’n groene parel is Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Deze stad werd in 2016 uitgeroepen tot groene hoofdstad van Europa. Mede door het aanbieden van fietsroutes, meer autovrije gebieden en focus op het openbaar vervoer. De stad heeft zo’n 542 vierkante kilometer aan openbaar groen per inwoner! In de stad vind je vier beschermde natuurgebieden. Midden in de stad vind je de ingang naar het Tivoli park. Het grootste park in Ljubljana. Daarnaast doet het stadsbestuur er alles aan om groener te worden. Zo wordt er geïnvesteerd in eco-straatverlichting en elektrisch transport. In de hele stad vind je er drinkwatertappunten en vind je een plein waar het altijd regent…

Kopenhagen, Denemarken

In 2014 werd Kopenhagen uitgeroepen tot meest groene hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen probeert haar stad groen te krijgen en houden door het promoten van fietsen. Inmiddels hebben ze meer dan 450 kilometer aan fietspaden en is het doel om in 2025 koolstofneutraal te zijn. Is de afstand niet te fietsen? Kopenhagen biedt een ruim aanbod aan openbaar vervoer. In de stad vind je genoeg stadsparken om lekker uit te rusten in de natuur.

Wenen, Oostenrijk

Deze Oostenrijkse hoofdstad heeft de titel ‘meest groene stad van Europa’ nog niet binnengesleept, maar is wel de meest groenste stad ter wereld in 2020. Wat wil je nog meer?! Wenen maakt praktisch gebruik van het hoogteverschillen tussen de berg en de stad. Met de zwaartekracht energie dat het water uit de bergen oplevert, produceren ze veel elektriciteit. Daarnaast kent het land 1400 kilometer (!) aan fietspaden en daarmee is het de meest fietsvriendelijke stad van Europa. Van Schlosspark tot de Volksgarten en het Stadtpark: Wenen kent veel verschillende stadsparken waar je heerlijk kunt wandelen. In de buitenwijken van de stad vind je zelfs zo’n 700 hectare aan wijngaarden. Daarmee is Wenen de enige hoofdstad ter wereld met wijngaarden binnen de stadsgrenzen.

Stockholm, Zweden

De Zweedse hoofdstad wordt omringd door water en bossen. Stockholm was de eerste stad die ooit, in 2010, een ‘Meest groene stad van Europa’-award kreeg. De stad heeft ervoor gezorgd dat het gebruik van openbaar vervoer is toegenomen en het gebruik van auto’s is afgenomen. Het openbaar vervoer maakt gebruik van milieuvriendelijke brandstoffen. In 2050 wil het land vrij zijn van fossiele brandstoffen.

Bern, Zwitserland

Eén van de meest gezonde plekken om te wonen is in Bern. Dit betekent dat de stad een veilige leefomgeving heeft, hoog scoort op het gebied van gezondheid en milieukwaliteit. De stad heeft een enorme hoeveelheid aan groene plekken en langs de Aare die midden door de stad stroomt staan ontzettend veel bomen. De stad heeft veel stadsparken en binnen een paar minuten bevind je je op de top van de berg Gurten.

Bristol, Verenigd Koninkrijk

Een beetje een underdog in de meest groene steden van Europa is de stad Bristol. De stad staat voornamelijk bekend om de prachtige street art van Banksy, maar daarnaast vind je er enorm veel parken. De Victoriaanse begraafplaats Arnos Vale bijvoorbeeld beschikt over een 45 hectare groot sprookjesachtig landschap. Ook heb je het centraal gelegen Castle Park en de Clifton Downs. De stad heeft als streven in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn door energiebesparing te stimuleren en gebruik te maken van hernieuwbare energie.

One Thought to “De duurzaamste steden van Europa”

  1. Daniel

    En al deze steden (uitgezonderd Portugal) zijn ook nog eens eenvoudig per trein te bereiken!

Deel je mening!