Curacao, een eiland om bij uitstek even heerlijk te genieten van het mooie weer, de stranden en de zee. Of je nou opzoek bent naar gezelligheid, rust of een combinatie van beide op dit eiland slaag je altijd. Van de welbekende ABC eilanden is Curacao het grootst. De voertaal is Papiamento maar de lokale bevolking spreken bijna allemaal Nederlands. De valuta is de Antiliaanse gulden, de koers fluctueert bijna dagelijks. Geld op Curacao: je kunt vrijwel overal pinnen en anders kun je je geld omwisselen bij de grootste bank MCB of in een tal van casino’s die het eiland rijk is. Tip: vergeet niet je pas op werelddekking te zetten. Het grote eiland biedt verschillende werelden samen. Zo kun je de drukte en gezelligheid opzoeken op het heerlijke strand bij Mambo beach of Jan Thiel.

Curacao

Duurzame vakantie naar Curacao

Hoofdzakelijk zijn er 2 maatschappijen die vliegen vanuit Amsterdam naar Curacao. Namelijk KLM en TUI. Beide maatschappijen vliegen meerdere keren per week op Hato airport Curcao. Beide maatschappijen hebben een eigen duurzaamheidsbeleid. Zo kun je bij KLM kiezen voor het Co2Zero programma om hiermee jouw Co2 te compenseren voor de reis. Bij TUI kun je ervoor kiezen om via de tussenpersoon Greenseats jouw reisuitstoot te compenseren. 

Duurzaamheid Curacao

Hoewel Curacao in het verleden vaker dan eens slecht in het nieuws is gekomen wat betreft de duurzaamheid op het eiland, probeert het nu wel degelijk stappen te ondernemen. Zo investeert het eiland al jaren flink in zonne- en -windenergie. Zo komt ongeveer 1/3e van de totale energie vraag al van zonne- en wind-energie. In vergelijking met Nederland is dit ongeveer 6%. Zo proberen ze ook komende jaren het openbaar vervoer onder de loep te nemen en zijn in zee gegaan met TNO. Wie weleens op Curaçao geweest is zal zijn opgevallen dat er nauwelijks bussen rijden, maar veel kleine busjes. Dit probleem wordt komende jaren hopelijk aangepakt door de samenwerking met TNO. 

Duurzame hotels op Curacao

Toch groeit bij verschillende accommodaties het besef van duurzaamheid. Zo heeft het eiland verschillende hotels die een helder en transparant duurzaamheidsbeleid hebben bekijk hier onze top 3:

  • Avila Hotel Curacao

    Met stip op nummer 1; dit hotel heeft als eerste hotel op Curacao het gouden Travelifecertificaat in handen gekregen. Deze beloning is het resultaat van werken aan een duurzaam beheer van water- en energie-verbruik en aandacht voor de lokale medewerkers. Met de locatie tussen het gezellige Pietermaai en het luxe Mambo Beach maakt het ideaal voor een heerlijke vakantie. 
  • Morena Resort

    Op een goede tweede plaats komt het Morena Resort te Curacao. Een prachtige autovrij en eco resort met heerlijk riante villa’s. Tijdens de opbouw van dit resort is aandacht gegeven aan het gebruik van duurzame en fair trade materialen. Tijdens dit verblijf kun je heerlijk genieten van het prachtige Jan Thiel beach of het natuurgebied de Spaanse Wateren waar je heerlijk kunt watersporten zoals kitesurfen, kajakken en nog veel meer. 
  • Papagayo Beach and Lounge Resort

    Dit schitterende resort gelegen op Jan Thiel draagt ook bij aan een sustainable environment. Binnen de bedrijfsvoering wordt gelet op het energie- en water-verbruik, zo zijn er eco friendly airco’s op alle verblijven. En wordt het gebruik van wegwerp plastic niet gestimuleerd. Ook draagt het bij aan de steun van lokale ondernemers en werknemers.

Duurzame activiteiten op Curacao

Christoffelpark

Niet alleen de schitterende stranden en het heerlijke klimaat is populair bij Curacao. Toch kent Curacao een behoorlijk groot gebied met natuurschoon. Hier worden vele lokale initiatieven wordt het eiland zo schoon mogelijk gehouden voor nu maar ook komende generaties. Met als resultaat; het grootste nationale park is het Christoffelpark met als ultiem hoogtepunt de “berg” beklimmen. Tip: doe het in de ochtend voor het heetste moment van de dag en neem voldoende water mee. 

Finca del Sol

Altijd al afgevraagd wat kan ik nou bijdragen aan de lokale duurzame ontwikkeling. Nou bij deze! Hier geeft Finca del Sol ( boerderij van de zon ) jou de mogelijkheid om een dag te werken als vrijwilliger op deze compleet eco vriendelijke en duurzame boerderij. Hier worden op een verantwoorde manier groenten, fruit en kruiden verbouwd. Op zaterdag ochtend is er een marktje waar je alle producten van het ecovriendelijke boerderij kunt kopen.

Aloë Vera plantage

Aloë Vera, het wondermiddel tegen bijna alles! Een van de grootste plantages ter wereld vind plaats op Curacao. Een bekend product van deze plantage is CurAloe. De plant wordt op het terrein geoogst en in de fabriek verwerkt tot het eindproduct. Tijdens een bezoek kun je van begin tot eind het proces bekijken en daarbij gelijk nog wat heerlijke huidproducten aanschaffen.