Corona reisadvies: kleurcodes en de betekenis hiervan

Het is eindelijk zo ver! Met een beetje geluk kunnen we deze zomer nog heerlijk op vakantie binnen Europa. Houd er wel rekening mee dat de reis onder eigen verantwoordelijkheid is. Daarom is het van groot belang dat je goed voorbereid op vakantie gaat en dat je weet wat de kleurcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken betekenen. Dus, heb je al al geboekt en ben je in het bezit van een corona voucher? Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk in dit artikel de betekenis achter de kleuren zodat je toch nog kunt genieten van een heerlijke zomer.

Kleurcode vakantie europa

Code groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s

Wanneer je op de website van de overheid ziet dat voor een land een groene code geldt dan betekent dit dat er geen concrete veiligheidsrisico’s zijn. Dit kan zijn dat er geen of nauwelijks besmettingen in een bepaald gebied zijn voor zover bekend. Daarmee is de situatie vergelijkbaar met die van Nederland. Dit is dus de meest veilige bestemming die je kunt kiezen. Let wel, bestemmingen en risico aanduidingen kunnen wijzigen houdt hierom altijd de website voor de meest actuele informatie bij de hand.

Code geel: let op, veiligheidsrisico’s


Wanneer een gebied wordt aangeduid met kleurcode geel dan betekent dit dat er in een bepaald gebied maatregelen gelden ter bestrijding van het corona virus. Deze maatregelen zullen een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven, en dus ook op jouw vakantie. Let wel goed op er kan wel gelden dat je in sommigen regio’s een mondkapje moet dragen.

Code oranje: alleen noodzakelijke reizen

Vanaf deze kleurcode wordt het goed opletten. En geldt dat een vakantie niet wordt als noodzakelijk reizen. Er kunnen gevallen van corona besmettingen bekend zijn in dit gebied of toeristen zijn nog niet welkom voor dit land / streek of regio. Wanneer je toch besluit af te reizen naar een land met kleurcode oranje bereid je dan goed voor. Neem voldoende mondkapjes mee, zorg dat je geen verkoudheidsverschijnselen hebt. Maar weet ook wat er speelt in een dergelijk gebied. Het kan namelijk voorkomen dat je verplicht 2 weken in quarantaine moet.

Code rood: ga niet op reis

Eigenlijk is code rood een hele simpele. Reizen wordt streng afgeraden vanwege het directe besmettingsgevaar met corona.

Waarom een kleurcode?

Kleurcodes zijn er in het algemeen om een bepaalde situaties (denk aan veiligheid, politieke spanningen en terrorisme) aan te duiden per land. In dit uitzonderlijke geval gaan deze kleurcodes uitsluitend over de situatie met betrekking tot het corona-virus. Het is van groot belang dat je weet wat de kleuren betekenen voor je eigen veiligheid maar ook voor die van anderen. Het gegeven reisadvies op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bindend. Dit betekent dat er een grote eigen verantwoordelijkheid geldt voor jou als reiziger maar ook voor de betreffende reisorganisatie.

Corendon Corona voucher
D-Reizen Corona voucher
De Jong Intra Corona Voucher
FOX Corona voucher
Koning Aap Corona Voucher
Kras Corona voucher
Maris Life Corona voucher
Oad Corona voucher
Prijsvrij Corona voucher
Sawadee Corona voucher
Stip Corona voucher
Sunweb Corona voucher
TUI Corona voucher

Deel je mening!