Wat is CO2 compensatie en waarom is het nodig om de CO2 uitstoot van een reis te compenseren? Bijna iedereen houdt van reizen, het ontdekken van nieuwe plekken of gewoon om te genieten van de zon. Helaas heeft reizen één groot nadeel: CO2 uitstoot. Omdat we met z’n allen steeds meer zijn gaan reizen is ook de CO2 uitstoot toegenomen en dit zorgt voor steeds grotere problemen. Daarom wordt het steeds belangrijker om CO2 uitstoot te verminderen of te compenseren. Wij vertellen jou hoe!

Wat is CO2 uitstoot?

Co2 staat voor Koolstofdioxide en en wordt ook wel als CO₂  geschreven. CO2 is een gas dat in onze atmosfeer thuishoort. Echter, door onder andere reizen neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer toe. CO2 komt vrij bij onder andere verbranding van fossiele brandstoffen en dit is precies wat er bij bijvoorbeeld vliegen, autorijden en treinreizen gebeurt.  Reizen met Co2 compensatie wordt steeds populairder. Je kunt je CO2-uitstoot compenseren op verschillende manieren:

 • CO2-uitstoot compenseren door op een duurzamere manier te reizen.
 • CO2 compensatie betalen op je vliegticket.
 • CO2 neutraal reizen met een reisorganisatie.
 • Duurzaam en milieubewust op je reisbestemming zijn.

Wat is CO2 compensatie?

Bij CO2 compensatie zorg je ervoor dat de CO2 uitstoot die jij veroorzaakt, ergens anders wordt gecompenseerd. Dit kan door ergens anders de CO2 uitstoot te verminderen, of door bijvoorbeeld bomen te planten die CO2 uit de lucht halen. CO2 compensatie kan op verschillende manieren:

 • Het uit de lucht halen van CO2 door bijvoorbeeld bomen te planten in ruil voor jouw CO2 uitstoot.
 • Reizen op een milieuvriendelijkere manier. Ga je bijvoorbeeld naar Londen? Kies dan eens voor de trein in plaats van het vliegtuig.
 • Investeren in milieuvriendelijke projecten. Zo worden veel kolencentrales gesloten en komen er windmolenparken voor in de plaats.
 • Ondersteunen van duurzame alternatieven. In veel ontwikkelingslanden worden steeds meer duurzame kooktoestellen gefaciliteerd. Op deze manier wordt daar de CO2-uitstoot verminderd.

CO2 compensatie

Met CO2 compensatie zorg je ervoor dat de uitstoot van jouw reis ergens anders gecompenseerd wordt. Je kunt jouw CO2 uitstoot deels compenseren maar je kunt ook de volledige uitstoot van jouw reis compenseren. Je kunt CO2 uitstoot compenseren bij zowel reisorganisaties als vliegtuigmaatschappijen.

CO2 neutraal

CO2 neutraal reizen wordt ook wel klimaatneutraal reizen genoemd. Als je de volledige CO2 uitstoot van jouw reis compenseert reis je CO2 neutraal. Dan zorg je ervoor dat er door jouw reis geen extra CO2 vervuiling ontstaat. CO2 neutraal reizen wordt ook wel klimaatneutraal reizen genoemd.

CO2 positief

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om CO2 positief te reizen. Dit betekent dat er meer CO2 uitstoot wordt gecompenseerd dan dat je met jouw reis uitstoot. Steeds meer reisorganisaties streven naar het aanbieden van CO2 positieve reizen. Niet alleen binnen de reisbranche wordt CO2 positief reizen steeds populairder. Ook steeds meer bedrijven willen in de toekomst CO2 positief worden.

Waarom CO2 uitstoot compenseren?

Bij bijna alles wat je doet stoot je broeikasgassen uit. CO2 staat voor koolstofdioxide en is een broeikasgas. Deze broeikasgassen zijn slecht voor de voor het milieu. Van alle broeikasgassen die de mens produceert, bestaat meer dan 50% uit CO2. Daarom is het zo belangrijk om juíst de CO2 uitstoot aan te pakken. CO2 zorgt onder andere voor de opwarming van de aarde. We zijn met z’n allen niet alleen meer gaan reizen, maar ook op andere vlakken zijn we steeds meer CO2 gaan uitstoten. Het wordt dan ook steeds belangrijker om rekening te houden met jouw CO2-uitstoot, ook wel de ecologische voetafdruk genoemd.

Hoe werkt CO2 compensatie?

CO2 compensatie, het is een term die je waarschijnlijk steeds vaker hoort. Niet alleen binnen de reisbranche, maar ook op het werk en in het dagelijks leven wordt er steeds meer aandacht geschonken aan duurzaamheid en CO2 uitstoot. We reizen met z’n allen steeds meer en dus stoten we ook steeds meer CO2 uit. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven reizen is het belangrijk om de CO2 uitstoot te beperken en te compenseren. Maar hoe werkt CO2 compensatie nou precies?

Ga je op reis? Dan stoot je CO2 uit. Deze CO2 uitstoot is slecht voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat je hier tegenover ook iets goeds doet voor het milieu, kun je ervoor kiezen om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Door het compenseren van jouw CO2 uitstoot wordt er ergens anders voor gezorgd dat er minder CO2 uitstoot is. De CO2 uitstoot van jouw reis wordt dus niet verminderd, maar de CO2 uitstoot die wordt veroorzaakt wordt ergens anders gecompenseerd.

Je kunt de CO2 uitstoot van jouw reis op verschillende manieren compenseren:

 • Boek jouw reis bij een duurzaam reisbureau. Sommige reisorganisaties compenseren automatisch jouw CO2 uitstoot. Bekijk hier de volledige lijst.
 • Een vliegticket boeken? Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je een vliegticket met CO2 compensatie boeken. Bekijk hier welke vliegtuigmaatschappijen CO2 compensatie aanbieden.
 • Zelf de CO2 uitstoot van jouw reis compenseren. Er zijn verschillende organisaties waar je de CO2 uitstoot van jouw reis kunt berekenen en vervolgens kunt compenseren.

Welk vervoersmiddel kies je?

Welke vorm van CO2 compensatie voor jou aantrekkelijk is, is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je naar Berlijn? Dan kun je met de auto, de trein of het vliegtuig. Het vliegtuig is de snelste manier, maar ook de meest vervuilende. Je kunt ervoor kiezen om dan CO2 te compenseren, dit kun je eenvoudig bij je boeking aangeven. Ook kun je ervoor kiezen om in plaats van met de auto of het vliegtuig te gaan, duurzaam met de trein te reizen. De trein is dé manier om duurzaam te reizen. Voor steden dichtbij huis is dit een zeer aantrekkelijk, duurzaam alternatief. Wil je meer weten over duurzaam reizen?
Ik wil graag duurzaam reizen met:

Auto

CO2 compenseren van een autoreis? Lees alles over CO2 compensatie van een autoreis

Trein

Ga je dichtbij huis op vakantie? Of wil je een stedentrip boeken? Bekijk hoe je de CO2 uitstoot van jouw treinreis kunt compenseren.

Vliegtuig

Een vlucht met CO2 compensatie boeken? Lees alles over vliegtickets met CO2 compensatie.

Bus

Een duurzame busreis maken? Lees dan alles over CO2 compensatie bij busreizen.

Compenseren of CO2-uitstoot verminderen?

CO2 uitstoot verminderen is natuurlijk nóg beter dan alleen CO2 uitstoot compenseren. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 1. Reis bewust; Kies voor de trein in plaats van het vliegtuig of de auto, of ga eens op fietsvakantie. Alles over duurzaam naar je bestemming lees je hier.
 2. Kies je bestemming zorgvuldig. Hoe dichterbij huis, hoe minder ver je hoeft te reizen en hoe minder CO2 er uitgestoten wordt. Wil je toch verder weg? Ga dan minder vaak en langer, zodat je de reis maar 1x hoeft te maken.
 3. Wees milieubewust op je bestemming. Verspil geen water, neem je eigen waterfles mee en laat geen lampen onnodig aan staan. Meer weten over hoe je milieubewust op je bestemming kunt zijn? Dat lees je hier.
 4. CO2 verminderen kan al thuis beginnen. Kies voor groene energie, zorg voor goede isolatie van je huis en laat zonnepanelen installeren.
 5. Verminder vleesconsumptie. Wil jij minder vlees eten? Dat is een goed begin om jouw ecologische voetafdruk te verminderen. Doordat we in de loop der jaren steeds meer vlees zijn gaan eten, zit er 40% meer CO2 dan 250 jaar geleden in de lucht door het houden van bijvoorbeeld koeien. Eet eens een dagje vis of probeer een vegetarisch gerecht uit!

Soorten CO2 compensatie

CO2 compensatie kan op verschillende manieren. Wij hebben voor jou de bekendste en belangrijkste op een rijtje gezet:

 1. Het aanplanten van bomen; Bomen die groeien zetten CO2 om in zuurstof. Het aanplanten van bossen is daarom een goede bijdrage als het gaat om CO2 compensatie.
 2. Het financieren van groene energie; Windmolenparken, zonnepanelen en andere duurzame vormen van energie.
 3. Het zorgen voor CO2-vriendelijke kooktoestellen in ontwikkelingslanden. In veel ontwikkelingslanden wordt nog gekookt op oude, milieuvervuilende kooktoestellen.

Hoe kan ik CO2 uitstoot compenseren?

Je kunt jouw CO2 uitstoot op verschillende manieren compenseren. Zowel bij een los vliegticket, als bij een georganiseerde reis via een reisorganisatie kun je jouw CO2 uitstoot compenseren.

 • CO2 compensatie via de luchtvaartmaatschappij
  Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je jouw CO2 uitstoot compenseren. Dit doe je door dit bij je boeking aan te geven. Per luchtvaartmaatschappij hebben wij voor jou uitgezocht hoe je dit kunt doen. Bekijk alle luchtvaartmaatschappijen.
 • CO2 compensatie bij een reisorganisatie

Steeds meer reisbureaus bieden CO2 compensatie aan. Een aantal heeft het zelfs al standaard bij de prijs in zitten. Benieuwd welke reisbureaus CO2 compensatie aanbieden? Het overzicht vind je hier.

Ik wil mijn CO2 uitstoot compenseren

Ben je op zoek naar een reis of vlucht en wil je de CO2 uitstoot daarvan compenseren? Wij hebben voor jou de mogelijkheden op een rijtje gezet om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Op deze manier verklein je jouw ecologische voetafdruk. Door jouw CO2 uitstoot te compenseren zorg je ervoor dat jouw reis geen extra vervuiling oplevert. Samen naar een duurzame wereld! Je kunt jouw CO2 uitstoot op verschillende manieren compenseren:

Ben je op zoek naar een reis of vlucht en wil je de CO2 uitstoot daarvan compenseren? Wij hebben voor jou de mogelijkheden op een rijtje gezet om jouw CO2 uitstoot te compenseren. Op deze manier verklein je jouw ecologische voetafdruk. Door jouw CO2 uitstoot te compenseren zorg je ervoor dat jouw reis geen extra vervuiling oplevert. Samen naar een duurzame wereld! Je kunt jouw CO2 uitstoot op verschillende manieren compenseren:

Vliegtickets met CO2 compensatie

Je kunt ervoor kiezen om een vliegticket met CO2 compensatie te boeken. Dan geef je bij jouw boeking direct aan dat je de CO2 uitstoot van je vlucht wilt compenseren.

CO2 compenseren bij een Reisorganisatie

Ook steeds meer reisorganisaties bieden complete reizen met CO2 compensatie aan. Dit kunnen vliegreizen zijn, maar bijvoorbeeld ook busreizen of rondreizen. Boek dus direct jouw pakketreis met CO2 compensatie.

Duurzaam boeken…

Wil jij de CO2 uitstoot van jouw reis compenseren? Wij werken samen met verschillende partners die allemaal op een verschillende manier de CO2 uitstoot van hun reizen compenseren. Bekijk onze partners:

Onze duurzame partners

All inclusive in Nederland
D-reizen duurzaam
Prijsvrij duurzaam reizen
TUI duurzaam reizen
Duurzaam reizen Oad
Kras duurzaam reizen
De Jong Intra corona voucher
Koning Aap Corona Voucher
Duurzaam met Maris Life
Sawadee corona voucher
Sunweb Corona voucher
Duurzaam met Stip Reizen