verzekering elektrische auto

Alles over een elektrische auto verzekering

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het is een van de beste manieren om je steentje bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, zijn een van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Als iedereen een elektrische auto zou hebben zouden we al een hele stap verder zijn. Helaas is dat nog niet het geval. Elektrische auto’s zijn op dit moment nog behoorlijk prijzig en nog lang niet zo weid verspreid als traditionele vervoersmiddelen. Wanneer je echter inmiddels al aan de goede kant van de geschiedenis staat, wil je natuurlijk wel dat je auto’s zo goed mogelijk verzekerd is. Maar waar moet je dan voor elektrische auto’s specifiek op letten? Je leest het in dit artikel.

Prijsvergelijkingen voor verzekering elektrische auto

Wat ook voor ‘normale’ auto’s geldt, geldt zeker voor elektrische auto’s. Je kunt niet zomaar even een autoverzekering afsluiten. Er zijn namelijk behoorlijk grote prijsverschillen bij de verschillende verzekeraars en dan met name voor elektrisch rijden. Het repareren van een elektrische auto is namelijk veel duurder dan een auto die op benzine of diesel rijdt. Dit heeft te maken met de schaarste en productiekosten van onderdelen (met name de accu). Zorg er dus vooral voor dat je van tevoren goed in kaart brengt welke verzekeraars aantrekkelijke pakketten hebben voor de milieubewuste bestuurder van een auto.

De dekking van verzekering voor een elektrische auto

Niet alleen de kosten van een autoverzekering zijn belangrijk, ook de dekking is iets waar je op moet letten. Voor elektrische auto’s kun je kiezen uit een WA, WA met beperkt casco en WA volledig casco (allrisk) verzekering. Bij het kiezen van de dekking kijk je naar de leeftijd en waarde van je auto. Aangezien de meeste elektrische auto’s behoorlijk nieuw zijn, kiezen de meeste mensen voor een allrisk verzekering. Met deze dekking ben je verzekerd tegen iedere soort schade aan je auto, zelfs wanneer je daar zelf verantwoordelijk voor bent. Het is ook verstandig om te kiezen voor een verzekering die een ‘nieuwwaarderegeling’ heeft. Dit betekent dat je bij diefstal van de auto, of wanneer je de auto total loss hebt gereden, een bedrag vergoed krijgt. Met dit bedrag zou je dan dezelfde auto nieuw moeten kunnen kopen. De meeste allrisk autoverzekeringen hebben zo’n nieuwwaarderegeling. Deze geldt echter meestal maar voor een jaar. Je kunt overwegen om dit te verlengen naar bijvoorbeeld drie jaar. Dit kost uiteraard wel extra.

Waar moet je verder op letten bij het verzekeren van een elektrische auto?

Zoals we al zeiden is met name de accu behoorlijk duur om te vervangen of te repareren bij een elektrische auto. Deze kosten liggen vaak veel en veel hoger dan bij een normale auto het geval is. Daarnaast zijn er nog een aantal andere specifieke factoren waar je bij het verzekeren van een elektrische auto rekening mee moet houden:

  • Ga na of ook de laadkabel van je elektrische auto is mee verzekerd. Dit staat vaak bij de individuele onderdelen of accessoires aangegeven.
  • Wanneer je gebruik maakt van een gehuurde accu dan wordt die apart mee verzekerd onder ‘accessoires’. Check dit vooral van tevoren aangezien dit niet bij iedere verzekering vanzelfsprekend is.
  • Een laadpaal valt NIET onder een autoverzekering. Je kunt dan het beste kijken naar de verzekering die je voor je woning hebt afgesloten of af gaat sluiten (woonverzekering). Mobiele oplaadpalen zijn ook te verzekeren, maar dan vallen ze onder de inboedelverzekering.
  • Kijk goed naar wat er in de verzekering staat over de stalling van de auto. Verzekeraars stellen hier namelijk vaak aanvullende eisen aan bij de elektrische auto’s. Zo is het meestal zo dat je bij diefstal van de auto pas een schadevergoeding krijgt als er ook ‘braakschade’ is in of bij de stalling. Dit wil dus zeggen dat de verzekeraar eist dat je de auto binnen in een garage parkeert.

Deel je mening!