8 Tips om te besparen op energie en duurzamer te leven

Wil jij graag duurzamer leven? tips energie besparenLees dan hier 8 tips om energie te besparen en daarmee een duurzamer leven te leiden. De tips die je op deze pagina ziet zijn een eerste stap naar een groenere wereld. Je kan duurzaam leven heel ver doorvoeren maar hierbij focussen we op de beginstappen. Door deze tips te volgen kan je CO2 uitstoot besparen in het dagelijks leven.

 • Bespaartip 1: Ontdooi regelmatig je vriezer.
  Doordat er naar verloop van tijd ijs ontstaat aan de binnenzijde van je diepvries moet je koelkast harder werken om te koelen. Een laag van 2 millimeter ijs zorgt ervoor dat het energieverbruik wel 10% toeneemt.
 • Bespaartip 2: Koop een waterbesparende douchekop.
  Hoeveel minuten sta jij elke dag onder de douche? Wist jij dat een waterbesparende douchekop wel 4,5 liter per minuut scheelt! Een enorme besparing die je vrijwel ongemerkt kan doorvoeren. Het scheelt energie en water, dubbele winst!
 • Bespaartip 3: Zet de verwarming lager.
  Heb jij de thermostaat standaard op 21 graden staan? Zet hem een graadje lager: door hem op 20 graden te zetten verbruik je 7% minder energie! Je kan ook een trui aan trekken en de thermostaat op bijvoorbeeld 19 graden zetten.
 • Bespaartip 4: Gebruik een deksel op je pan.
  Deze tip zorgt niet alleen voor energie, maar ook voor tijdsbesparing! Zet een deksel op de pan wanneer je deze op het fornuis zet. Hierdoor verbruik je gemiddeld 65% minder energie en het water is twee keer zo snel aan de kook! Tel uit je winst.
 • Bespaartip 5: Was op 30 graden.
  Doe wat vaker een was op een lagere temperatuur. Met de huidige kwaliteit van wasmachines en wasmiddelen wordt vuile was ook schoon op 30 graden. Het is niet altijd nodig om op 40 of 60 graden te wassen. Een was draaien op 30 graden is 40% zuiniger dan een was op 60 graden.
 • Bespaartip 6: Koop groenten van het seizoen.
  Ben jij ook gek op verse groenten? Koop dan de groenten van het seizoen! Deze zijn goedkoper en lokaal geteeld. Wanneer je groentes buiten het seizoen koopt moeten deze namelijk ingevlogen worden. Hierdoor ben je indirect erg duurzaam bezig.
 • Bespaartip 7: Maak gebruik van LED lampen.
  Je kan gelukkig bijna nergens meer gloeilampen kopen tegenwoordig. Mocht je er toch nog een paar in huis hebben is het sterk aan te raden te switchen naar LED lampen. Met een LED lamp bespaar je 80% aan energie tov een gloeilamp.
 • Bespaartip 8: Haal je laders uit het stopcontact.
  Laat jij ook altijd je laders in het stopcontact zitten? Direct mee stoppen! Allereerst omdat dit voor brandgevaar kan zorgen. Daarnaast is het goed om te weten dat 10% van je energieverbruik komt van sluipverbruik. Apparaten die uitstaan maar uiteindelijk nog steeds stroom verbruiken. Als je een apparaat (langdurig) niet gebruikt of niet aan het laden is, trek dan de stekker uit het stopcontact.

Wat is jouw ultieme bespaartip? Maak deze lijst nog langer en deel deze in de comments!

Deel je mening!