7 tips om minder plastic te gebruiken

Een van de meest kwalijke invloeden van de mens op de natuur is de grote hoeveelheid plastic afval die we achterlaten. We hebben allemaal wel eens gehoord van de grote plastic soep die op de oceaan ronddrijft en zien het dagelijks om ons heen. Plastic blijft tientallen en soms zelfs honderden jaren intact. Ook komen micro plastic deeltjes in de natuur terecht. Dit is niet alleen schadelijk voor planten en dieren, maar ook voor de mens zelf. Steeds vaker wordt er plastic aangetroffen in de vis die we consumeren. Het is dus vooral ook in ons eigen belang dat we geen plastic rond laten slingeren in de natuur. Hoe kun je hier zelf een bijdrage aan leveren? Lees verder voor 7 handige tips.

Tip 1: Vul je waterfles bij

De meest voor de hand liggende manier om minder plastic afval te veroorzaken, is door het simpelweg minder te kopen. Koop dus bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic waterflessen. Je kunt in plaats daarvan een herbruikbare fles kopen die je alleen hoeft bij te vullen met kraanwater. Niet alleen red je hiermee (een beetje) de aarde, ook is het een stuk goedkoper. Wanneer je liever bruiswater drinkt kun je een sodastream apparaat kopen waarmee je zelf prik toe kunt voegen aan je kraanwater. Je kunt met deze apparaten ook nog eens zelf instellen hoe sterk de prik moet worden.

Tip 2: Zeg vaarwel tegen huishoudfolie

Een van de meest veelvoorkomende soorten plastic afval in de natuur is plastic folie en aluminium folie. Het is natuurlijk super makkelijk spul. Binnen een handomdraai heb je je eten verpakt, maar vervolgens duurt het jaren voordat de folie is afgebroken. Je kunt beter een Tupperware bakje kopen dat langer mee gaat.

Tip 3: Koop minder plastic in de supermarkt

Recyclen begint eigenlijk al in de supermarkt. Hoe meer in plastic verpakte producten je koopt, hoe meer afval je zult krijgen. Kies dus voor producten die verpakt zijn in karton, blik of glas. In veel supermarkten kun je gelukkig tegenwoordig groenten in biologisch afbreekbare of papieren zakken doen. Ook is het handig om iedere keer een grote winkeltas mee te nemen in plaats van iedere keer een plastic draagtas te moeten kopen. Ook dit scheelt in de centen.

Tip 4: Investeer in servies en bestek

Behalve plastic zakken kun je ook prima zonder plastic bestek, bekers, glazen et cetera. Best handig wanneer je veel mensen over de vloer hebt zo’n plastic bord. Je hebt er een avond plezier van en vervolgens duurt het jaren voor het bord is afgebroken. Je kunt dus beter investeren in echte borden die je kunt hergebruiken.

Tip 5: Check producten op microplastics

Hoewel veel producten inmiddels geen microplastics meer in hun producten verwerken, zijn er nog steeds merken die hier stug mee door blijven gaan. Met name in cosmeticaproducten worden nog vaak microplastics aangetroffen. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld tandpasta, shampoo en sommige make up producten. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens voor de gezondheid van je eigen huid, mond etc. Check dus van tevoren de bijsluiter. Bij de volgende stoffen moeten alle alarmbellen gaan rinkelen: polypropyleen, polyethyleen, nylon, polymethyl methacrylaat en polyethyleen tereftalaat.

Tip 6: Maak ‘pure’ thee en koffie

Het klinkt misschien wat minimaal, maar wanneer je dagelijks koffie en/of thee drink verzamel je langzaamaan steeds meer plastic. Dit geldt dan vooral wanneer je gebruik maakt van koffiecups en piramidevormige theezakjes. Beide zijn namelijk gemaakt van plastic. Niet alleen veroorzaak je hiermee meer plastic afval, ook krijg je microdeeltjes plastic binnen. Een gezonder en milieuvriendelijker alternatief is door zelf koffie te zetten met een afwasbaar filter (met een percolator bijvoorbeeld) en thee te maken met een thee-ei of zeefje.

Tip 7: Recycle plastic!

De meest effectieve manier om je steentje bij te dragen aan de strijd tegen milieuvervuiling en klimaatverandering is het recyclen van je afval. Dit doe je door gewoon iedere dag even stil te staan bij waar je je afval in doet. Scheid dus je afval en probeer zoveel mogelijk dingen te hergebruiken. Dit geldt niet alleen voor keukenafval, maar ook bijvoorbeeld voor oude meubelen of kleren. Je kunt deze beter doneren aan een kringloopwinkel of een charitatieve instelling dan ze weg te gooien. Niet alleen is dit beter voor het milieu. Je doet er ook nog eens iemand anders een plezier mee.

minder plastic gebruiken tips

Deel je mening!